NOVOSTI IZ GOOGLEA

Nexus 7 stiže s Androidom Jelly Bean 4.3

24.07.2013 u 20:26

Bionic
Reading

Google je predstavio nove verzije svog tableta Nexus 7 i inačice operativnog sustava Jelly Bean. Nakon sedmice, nadogradnju će dobiti i Nexus 4 i 10 te pametni telefoni iz iste serije. Za Galaxy S4 i HTC One stiže uskoro

Nexus 7 na tržištu će se pojaviti 30. srpnja. Nakon SAD-a, tijekom idućih par tjedana pojavit će se u Kanadi, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Španjolskoj, Francuskoj, Japanu, Južnoj Koreji i Australiji.

Zadržat će zaslon dijagonale sedam inča (17,7 centimetara), no imat će bolju rezoluciju - 1.920 puta 1.200 piksela. Dva je milimetra tanji, šest milimetara uži i 50 grama lakši od prethodnog izdanja.

Pogoni ga čipset Snapdragon S4 Pro radnog takta 1,4 GHz, oko 80 posto brži, a gejmere će razveseliti najava boljih grafičkih performansi.

Stražnja kamera ima pet megapiksela, prednja 1,2. RAM je udvostručen na dva gigabajta, dodana je podrška za Bluetooth 4.0, bežično punjenje, NFC...

Pojačanjima unatoč, baterija bi trebala potrajati čak do deset sati.

Što novo donosi Jelly Bean 4.3? Ne puno toga. Omogućit će vam dijeljenje uređaja s drugima, pa ćete moći pristupiti aplikacijama i postavkama koje ste sami instalirali i na uređaju koji dijelite s nekim.

Podržava OpenGLES 3.0, a uvedena je i podrška za novi set API-ja za bolju zaštitu digitalnog sadržaja, zahvaljujući čemu će više aplikacija moći podržavati prikaz videa u punom HD-u (1080 p). Prva aplikacija s tom podrškom je najnovija inačica Netflixa, koja je već dostupna u trgovini online Play.

Među ostalim značajkama izdvajamo podršku za uređaje s Bluetoothom Smartom, za više jezika, kao i poboljšani unos teksta.

Prvi uređaj na kojem će se od početka vrtjeti Android 4.3 bit će Googleov tablet Nexus 7. Uređaji prethodne generacije iz serije Nexus bit će nadograđeni, počevši od danas.

Verzija 4.3 stiže devet mjeseci nakon što se pojavila 4.2, zajedno s pametnim telefonom Nexus 4 i tabletom Nexus 10, odnosno oko godinu dana nakon premijere Jelly Beana 4.1.