NIJE TO PLOČA

Nema preprodaje MP3-ja

02.04.2013 u 17:16

Bionic
Reading

Ideja o servisu koji bi bio 'second hand' trgovina digitalnom glazbom nije naišla na odobravanje američke glazbene industrije, ali ni američkog pravosuđa koje je presudilo kako se digitalna glazba ne može preprodavati

Kada jednom kupite MP3, on je vaš zauvijek i ne možete ga preprodavati. Tako ukratko stoji u presudi američkog suca protiv servisa ReDigi koji je nudio usluge preprodaje digitalne glazbe.

ReDigi reklamirao se kao prvi legalni servis na kojem korisnici mogu prodati svoje legalno kupljene MP3 pjesme. No to je izazvalo bijes glazbene industrije.

Tako za razliku od starih gramofonskih ploča i CD-a, digitalnu glazbu ne možete prodati kad vam dosadi.

Sudac Richard Sullivan, javlja BBC, u svojoj je presudi naglasio kako se pravilo 'prve prodaje' ne odnosi na digitalnu glazbu. Inače, pravilo 'prve prodaje' omogućava prodaju stvari koje više ne želite novom kupcu.

'Jednostavno je nemoguće da se isti predmet pošalje internetom', ističe sudac te dodaje kako ReDigi preprodajom glazbe utječe na originalno tržište digitalne glazbe.

Iz ReDigija su se branili kako prodajom glazbe putem njihovog servisa digitalna pjesma u potpunosti nestaje s računala bivšeg vlasnika.
Usto, ističu, od svakog svog korisnika su tražili provjeru da je glazba kupljena legalno, a njihov softver je onemogućio ponovno kopiranje prodane glazbe na prodavateljevo računalo.

Međutim, sudac njihove argumente nije prihvatio. Iako je Capitol Records tražio odštetu od 150 tisuća dolara (888 tisuća kuna) za svaku preprodanu pjesmu iz njihovog kataloga, sudac nije dosudio nikakvu novčanu kaznu.