DVIJE REVOLUCIONARNE TEHNOLOGIJE

Ne žurite s kupnjom Kindlea! Nova generacija jeftinijih čitača će ga pregaziti!

08.08.2017 u 08:09

Bionic
Reading

Ako nekim slučajem sebi ili voljenoj osobi ovih dana planirate ugrabiti Kindle ili neki drugi e-čitač knjiga, stanite i dobro razmislite. Dvije nadolazeće tehnologije praktički će izbaciti ovu generaciju čitača iz igre

Za razliku od smartfona, e-čitači se razvijaju puno sporije. Njihova ključna prednost leži u ekranu koji troši malo energije te stranice knjige prikazuje kao na papiru. Jedan od razloga zbog kojih tu tehnologiju ekrana zovemo e-papir. E-papir se unaprijeđuje već godinama, no niti blizu toliko progresivno kao neke druge grane potrošačke elektronike. Njegov nasljednik prva je od dvije tehnologije koje smatramo da će trenutnu generaciju e-čitača odgurnuti u ropotarnicu povijesti.

Riječ je o tehnologiji CLEARink. CLEARink dolazi u dvije verzije: CLEARink 'video' s kojim smo se susreli 2017. Druga verzija nosi oznaku 'bistable' i na njoj se još radi. Tržišno će biti dostupna iduće godine u obliku tableta za digitalne potpise, e-čitača i hrpe drugih stvari. Zašto smo sigurni da će CLEARink nadmašiti E-tintu? Zbog jednostavnog principa tržišta: prihvatljivije cijene i boljeg izgleda. Koliko god nelogično ovo zvučalo, napredna tehnologija CLEARinka je jeftinija za proizvodnju od E-tinte. Ako nam ne vjerujte, bacite pogled na sajam Display Week 2017. gdje je CLEARink osvojio nagradu Best of Show, odnosno najbolje na sajmu.

CLEARink u akciji Izvor: Društvene mreže / Autor: cybook

Još niste uvjereni? Evo nekoliko razloga zbog kojih će CLEARink zamijeniti E-tintu.

Tehnologoja CLEARink izgleda vrlo slično E-tinti, uz nekoliko vrlo velikih razlika. Obje tehnologije koriste isti princip rada, a to je elektroforeza. Trik iza CLEARinka je u tome da se radi o novoj vrsti tinte.

Nova tinta i reflektivni panel čine slike puno oštrijima nego na prikazma s E-Titntom. Trik je u jednostavnosti tehnologije koja se nalazi iza CLEARinka. Njegov princip je vrlo jednostavan - umjesto dvije vrste pigmenta, on koristi samo jednu. To radi tako da koristi sustav sa dvije čestice kako bi stvorio crnu i bijelu. Za stvaranje bijele E-tinta koristi bijelu česticu kako bi reflektirala svjetlo.CLEARink koristi samo jednu - crnu - kako bi stvorio crni piksel. Za stvaranje bijele, CLEARink koristi TIR (Total Internal Reflection) film na prednjem prikazu. Konačni rezultat je povećan kontrast, manja potrošnja energije i video u boji.

Da, jasno je da CLEARink video troši više struje od E-Tinte, no valja uzeti u obzir da je tu riječ o 80 do 90 posto manje energije nego što je to potrebno za LCD sloj iste veličine. Konačni rezultat je veći kontrast, manja potrošnja i mogućnost reprodukcije videa u usporedbi sa LCD slojem. CLEARink također može reproducirati boju.

CLEARink ne košta puno zato jer je tehnologija potrebna za njegov razvoj već dulje vrijeme prisutna. Što je još bolje, za njegovu proizvodnju treba manje materijala nego za E-Tintu (E Ink).

Da pojasnimo: LCD ekrani i E Ink ekrani sastoje se od niza zbijenih slojeva. LCD traži polarizirani sloj, reflektivni sloj, tri sloja boje i još mnogo toga. E Ink također traži nekoliko slojeva, dok CLEARink pojednostavljuje proizvodni proces na svega tri sloja. U teoriji, za njegovu proizvodnju potrebno je manje sredstava nego za izradu LCD-a iste veličine. LCD je, podsjetimo, najjeftiniji ekran na tržištu.

IMX.7 dramatično ubrzava ekrane koji koriste E-papir

Problem s E Tintom su tranzicije među prikazima i nemogućnost prikaza videa. Njoj nedostaje fluidnost LCD-a kojoj svjedočimo svaki put kada upalimo ekran smartfona ili televizora. Tajna koju malo tko zna je da E-tinta može prikazivati video, no problem je u tome što joj je potrebno nešto pod imenom waveform. Waveform je kod koji regulira način na koji hardver iscrtava slike na prikazu s E-tintom.

Bookeen prikazuje glatki video na E-Ink prikazu Izvor: Društvene mreže / Autor: cybook

S obzirom na tehnološka ograničenja trenutne generacije hardvera, zasebni waveform mora se napisati za svaku pojedinu aplikaciju.

Primjera radi, gledanje videoisječka traži drukčiji waveform od čitanja knjige. Upravo to dodatno programiranje jako usporava razvoj i izdavanje e-čitača. Nasreću, kompanija koja proizvodi procesore za e-čitače proizvela je jedinstveno rješenje.

Pisanje softvera za waveform traži apsurdnu količinu vještine. Upravo zbog toga Freescale IMX.7 je toliko dobar. On za iscrtavanje slike na prikazu umjesto softvera koristi hardver. Ovo znači samo jednu stvar: manju potrošnju struje i brže osvježavanje ekrana. Unatoč nizu vrlo velikih odgoda, IMX.7 je konačno pronašao dom u Dasungovom Paperlike Pro E Ink monitoru, koji se prodaje po cijeni od 800 dolara. Kao što možete vidjeti iz videa, riječ je o vrlo fluidnom prikazu.

DASUNG E Ink Monitor Paperlike Pro Izvor: Društvene mreže / Autor: DASUNG