SAMO DOBRE KNJIGE

Ne znate što čitati za vikend? Amazon će vam poslati originalne preporuke

19.05.2017 u 13:38

Bionic
Reading

Online trgovina i IT div Amazon osvojio je svijet knjiga, posebno zahvaljujući potpuno otvorenom sustavu recenzija i, naravno, golemoj ponudi. Stoga su odlučili iskoristiti oba ta parametra za stvaranje segmenta Amazon Charts, mjesto na kojem se može naći dobru knjigu za baš svakoga

Amazon Charts na tjednoj osnovi izbacuje vodećih 20 naslova po prodaji ili po čitanosti, razdvojenih u dva segmenta - fiction i nonfiction. Ovo je implementirano pored postojećih lista, koje će naravno ostati na stranicama ovog e-commerce diva. 

Za podatke se uzimaju i fizičke knjige kupljene na Amazon.com, kao i kroz Kindle Books i Audible Audiobooks segmente. Ipak, zanimljivo je kako neće biti iskorišteni podaci s mreže Goodreads, iako je u vlasništvu Amazona. 

'Mnogo poznatih best-seller popisa danas dodaje, uklanja ili premješta knjige na temelju uredničkih razmatranja. Kupci su tražili popis najboljih prodavača koji se temelje na čitanosti i podacima o prodaji, a ne tek na temelju mišljenja urednika o nekim naslovima', izjavio je David Naggar, potpredsjednik Amazona za stranicu The Verge.

I dok za svaki naslov potrošači mogu vidjeti i recenzije korisnika, uklanjanje uredničkog aspekta u samom začetku priče moglo bi biti dvosjekli mač. Sirovim podacima može se manipulirati, no u Amazonu smatraju kako je njihova biblioteka jednostavno pregolema da bi se takvo izigravanje moglo izvesti na jednostavan način. 

S druge strane, korištenje i prikaz naslova isključivo po spomenutih nekoliko parametara uklanja ljudski faktor i korisnicima pruža jedinstven pogled na ono što je uistinu popularno. 

Pored prikaza pozicije nekog naslova, vezanih korisničkih recenzija i sl. Amazon Charts također će prikazati i koliko brzo čitatelji završe s naslovom u odnosu na druge s liste, a u pregled će biti uključeni i primjerci poglavlja, kako bi čitatelji mogli vidjeti stil pisanja.