ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

NASA otkupljuje kamenje s Mjeseca, nudi do 25.000 dolara po uzorku

11.09.2020 u 11:41

Bionic
Reading

Američka svemirska agencija nedavno je javila da otkupljuje mjesečevo kamenje te će da pri tome surađivati i s privatnim kompanijama, samo postoji nekoliko uvjeta

NASA je službeno objavila da prihvaća prijedloge privatnih kompanija vezanih uz sakupljanje uzoraka Mjesečeva tla, kao i eventualnog otkupa.

Kao dio nove inicijative, jedna ili više kompanija lansirat će misije na Mjesec te sakupljati između 50 i 500 grama Mjesečeve povšine. Ako uzorak pohrane u adekvatni spremnik i pošalju slike i podatke NASA-i kako bi dokazali da je uzorak bio sakupljen i sigurno donesen na Zemlju, NASA će toj kompaniji platiti između 15.000 i 25.000 dolara, prenosi MIT Technology Review.

Firma koja donosi uzorak prvo će dobiti 10 posto iznosa ako njihov prijedlog prihvati NASA, 10 posto nakon lansiranja misije i 80 posto nakon dostavljanja uzoraka. Uzorci mogu doći s bilo kojeg dijela Mjeseca te mogu biti kamen, prašina ili led. Rok za dostavu je 2024.

Razlog zbog kojeg NASA želi sakupiti još uzoraka Mjesečevog tla velika je potražnja među znanstvenicima. Skoro sav do sad skupljen materijal nalazi se u rukama NASA-e koja ga se domogla tijekom programa Apollo. Premda inicijativa nalaže da se na Zemlju donesu svega male količine tvari (u usporedbi sa stotinama kilograma koje je dostavio Apollo), ovo bi mogao biti prvi korak vala svježih uzoraka za čije će sakupljanje NASA unajmiti privatni sektor.

NASA sakupljanje uzoraka sprovodi paraleleno s razvojem programa Artemis, a cilj je poticanje privatnog sektora na istraživanje svemira. Premda je 25.000 dolara po uzorku relativno malo u usporedbi sa cijenom misije, NASA smatra da niti jedna kompanija neće sudjelovati zbog zarade. NASA-in cilj je testirati nove tehnologije poput onih koje će se koristiti za rudarenje vode na Mjesecu.

Konačno, iza svega ovoga nalaze se američke ambicije vezane uz svemirsko rudarstvo, odnosno razvoj tržišta na kojem će se kupovati i prodavati sirovine sakupljene u svemiru.