SUSTAV RANOG UPOZORENJA

NASA: Krene li solarna baklja prema Zemlji, znat ćemo to 30 minuta prije

16.05.2023 u 14:27

Bionic
Reading

Model pod imenom DAGGER može izračunati mjesto i intezitet udara solarne baklje, upozorivši Zemljane 30 minuta prije samog događaja

Premda mediji dosta često vole preuveličavati prijetnju koju Zemljanima predstavljaju solarne baklje, jedna stvar ostaje konstantna - one nama ne mogu ništa. A što je sa satelitima u orbiti i elergetskim sustavima? To je već druga priča.

U slučaju da Sunce izbaci iznimno jaku baklju? NASA-ini stručnjaci vjeruju da će moći poslati rano upozorenje zahvaljujući dobrobitima umjetne inteligencije. Universe Today izvještava o sustavu koji može obavijestiti 30 minuta prije nego što potencijalno opasna solarna oluja pogodi određeno područje.

Vrlo je važno naglasiti da baklje, koliko god one bile jake, ne mogu naštetiti nama koliko mogu naštetiti našoj tehnologiji. Ako usmjerite baš jaku solarnu baklju prema našem planetu, ona može pogubno utjecati na satelite, komunikacijske sustava i električne mreže, dok će život na zemlji biti posve siguran.

Drugim riječima, najgore što nam se može desiti je da privremeno ostanemo bez struje ili interneta što, s obzirom na našu ovisnost o tehnologiji, može rezultirati manjim ili većim kaosom.

Kako bi potencijalnu štetu sveli na minimum, stručnjaci su proizveli umjetnu inteligenciju, model pod imenom DAGGER, kojim će predviđati jačinu i smijer solarnih oluja u vremenu kraćem od jedne sekunde. Prijašnji su modeli umjetnu inteligenciju koristili za izradu lokalnih geomagnetskih prognoza, dok ovakva kombinirana razina predikcije nov model čini učinkovitijim i značajnijim korakom po pitanju reagiranja i predviđanja svemirskog nevremena.