STIŽU NOVE DOMENE

Napokon možete postati internetski .guru

29.01.2014 u 11:44

Bionic
Reading

Uskoro će nam na raspolaganju biti niz novih naziva domena, poput .guru, .bike, .clothing, .singles i drugih. Hoćete li ih koristiti?

Lani je ICANN učinio dostupnim vršne domene na arapskom, kineskom i ispisane ćiriličnim pismom. Sad su na red došle nove za latinicu.


Za njih se brine tvrtka Donuts, najveći registar novih naziva domena. Ukupno su prijavili 304 naziva vršnih domena i dobili odobrenje za velik broj njih.

Tako ćete od idućeg tjedna moći registrirati siteove s nazivima domena kao što su .camera, .autos, .glass, .pics, .toy, .equipment, .estate, .gallery, .graphics, .lighting i .photography.

U Donutsu planiraju nuditi nove nazive svakog tjedna, no do nekih od njih moći ćete doći već od 30. siječnja, pa svakako provjerite je li dostupno ono što vas zanima. Imajte na umu da su vlasnici zaštićenih robnih marki imali prednost pri registraciji, što će otežati cybersquatting


Većina ranije predstavljenih novijih domena, kao što su .info ili .jobs, nije postigla ni približnu popularnost kao starije poput .com. Ima, naravno, izuzetaka - recimo, .io, .ly, .co i .fm - koje su danas među češće korištenima, piše TechCrunch