SVIJET TORRENTA

Nakon dvije godine 'pauze' vratio se Demonoid

31.03.2014 u 11:05

Bionic
Reading

Demonoid, nekoć jedna od najpopularnijih BitTorrent stranica se vratila u svom izvornom izdanju, nakon što su prije kakvih dvije godine ukrajinske vlasti ugasile ovaj servis.

Ukrajinske vlasti odigrale su to na zanimljiv način. Sve je započelo u prvom dijelu kolovoza 2012. godine s legalnim DDoS napadom, kojim su onesposobili pristup poslužiteljima da bi ipak na kraju upadom u urede tvrtke ColoCall, koja smješta Demonoid, potpuno ugasili ovaj servis. Usprkos gnjevu internet zajednice - pa i Anonymousa, situacija se nije značajnije mijenjala - donedavno.


Fizički serveri stranice u Ukrajini su bili zaplijenjeni od strane vlasti, a svi podaci kopirani radi istraga. Od tada je bilo dosta pokušaja oživljavanja stranice, čak i od strane novog tima koji je iskoristio bazu podataka Demonoida prije nego je stranica inicijalno uništena. No, to nije bio 'pravi' Demonoid tracker, koji se proteklih nekoliko mjeseci vraća u život, čemu sugerira i nova (stara) stranica.

Administratori Demonoida su najavili kako stranica sada leži u cloud hosting rješenju, a iako bugova i dalje ima, korisnici mogu iskoristiti svoje stare pristupne podatke na linku. Hoće li se stranica opet naći na meti vlasti ovisi o više stvari, baš kao što je to slučaj i sa ThePirateBay