premještanje proizvodnje

Nakon Appleove najave preseljenja postavlja se pitanje: Može li Indija zamijeniti Kinu kao glavni proizvođač elektronike?

11.10.2022 u 09:43

Bionic
Reading

Apple je ove godine prvi put počeo s proizvodnjom iPhonea u Indiji. Sastavljaju ih tamo još od 2017., no sada su u Indiju odlučili preseliti i dio proizvodnje. Hoće li se trendu priključiti i ostali proizvođači te može li Indija postati najveći svjetski proizvođač potrošačke elektronike?

Apple je ove godine počeo s proizvodnjom iPhonea 14 u Indiji. Kompanijin globalni partner Foxconn proizvodit će ga u pogonu Sriperumbudur blizu Chennaija. Lokalno proizvedeni iPhonei krenut će u prodaju u Indiji kasnije ove godine, s time da ga Apple planira prodavati i na drugim tržištima. 'Uzbuđeni smo zbog proizvodnje iPhonea 14 u Indiji', rekao je tada glasnogovornik Applea.

Apple je počeo sastavljati iPhone u Indiji još 2017., no ovo je prva godina u kojoj će tamo imati i proizvodnju. Analitičari pretpostavljaju da će Apple, kao dio nastojanja smanjenja ovisnosti o Kini, do 2025. pretvoriti Indiju u glavno mjesto za proizvodnju iPhonea.

Problemi u Kini

Odluka da se Appleov vodeći model mobitela izradi u Indiji korak je vrijedan pažnje jer trgovinske napetosti između Pekinga i Washingtona ne pokazuju znakove popuštanja. Jednako tako, ovaj potez je sasvim logičan zbog globalnog smanjivanja rizika od poremećenog opskrbnog lanca, a koji traje zbog kineske politike strogih mjera protiv covida.

Tvrdi pristup Pekinga iskorjenjivanju pandemije doveo je do značajnih industrijskih blokada i velikih prekida opskrbnog lanca. Kao rezultat toga, tvrtke sve više usvajaju strategiju 'plus jedan' ili izbjegavaju ulaganje samo u Kinu.

'Kompanije više nisu spremne sjediti i čekati promjenu politike u Kini ili stavljati jaja u jednu košaru za potrebe nabave', rekao je za BBC Oscar De Bok, izvršni direktor logističke tvrtke DHL koja se bavi opskrbnim lancem.

  • +5
iPhone u Indiji Izvor: Profimedia / Autor: Debarchan Chatterjee/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

'Žele biti sigurni da imaju dvije ili tri alternative', rekao je De Bok, dodajući da ovaj trend omni-sourcinga ima jasne koristi u zemljama poput Indije, Vijetnama i Meksika.

De Bok je bio u financijskoj prijestolnici Indije, Mumbaiju, kako bi najavio ulaganje od 500 milijuna eura (49 milijuna dolara; 43 milijuna funti) za udvostručenje DHL-ovih skladišnih kapaciteta i broja zaposlenih u sljedećih pet godina.

Kao dio ove sheme poticaja povezanih s proizvodnjom, rudarski konglomerat Vedanta Resources također je namijenio ulaganja od blizu 20 milijardi dolara (17 milijardi funti) za postavljanje tvornice poluvodiča u Indiji u suradnji s tajvanskim divom za proizvodnju elektronike Foxconnom.

Prednosti poslovanja u Indiji

Indija, koja je treće najveće gospodarstvo u Aziji, naporno radi kako bi se pozicionirala kao atraktivno proizvodno i izvozno središte za brojne multinacionalne tvrtke. Ima veliko domaće tržište i obilje jeftinih talenata.

S rastom BDP-a od šest do sedam posto i ukupnom inflacijom koja je skromnija nego u mnogim drugim dijelovima svijeta, Indija je ove godine bila jedno od velikih gospodarstava s pozitivnim rezultatima.

Robni izvoz prešao joj je granicu od 400 milijardi dolara nakon što je gotovo desetljeće stagnirao na razini od 300 milijardi dolara.

  • +6
iPhone 14 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina