IDC ISTRAŽIO

Najviše se bojimo gubitka osobnih podataka

20.03.2014 u 06:41

Bionic
Reading

To je otkrilo istraživanje koje je za Microsoft proveo IDC. Pola ispitanika strahuje od neautoriziranih transakcija i krađe mailova. No, nešto manje od pola ne ažurira sigurnosne postavke na svojim računalima

U sklopu Microsoftove kampanje Play It Safe, globalne inicijative za podizanje svijesti o vezi između zloćudnih softvera i piratstva, IDC je proveo istraživanje The Link Between Pirated Software and Cybersecurity Breaches


Pokazalo je kako se 60 posto ispitanika najviše boji gubitaka podataka, dokumenata i osobnih informacija; neautoriziranih internetskih transakcija (51 posto) i krađe mailova, podataka s društvenih mreža te bankovnih računa (50 posto).

Međutim, 43 posto ispitanika ne ažurira sigurnosne postavke ostavljajući računala otvorenim za napade cyber-kriminalaca.

Očekuje se da će ove godine globalni korisnici potrošiti 25 milijardi dolara (gotovo 140 milijardi kuna) te potratiti 1,2 milijarde sati zbog prijetnji sigurnosti i skupih popravaka računala čiji su razlog zloćudni programi na piratiziranim softverima.

Kako bi educirao krajnje korisnike, Microsoft Hrvatska organizira promocije kod partnera - Links, Mikronis, Harvey Norman i Emmezeta - u čijim će trgovinama promotori pokazivati kratke demo scenarije o obiteljskoj sigurnosti.

Na taj način roditelji mogu saznati kako kreirati i postaviti obiteljski i dječji korisnički račun te kako pratiti aktivnost djeteta na računalu. Demo pokazuje mogućnosti koje nude operativni sustavi Windows 8 i Windows Phone.