GEJMING NOVITETI

Najveći na svijetu: Evo kako izgleda novi Samsungov monitor

12.06.2017 u 12:53

Bionic
Reading

Najveći na svijetu, ultra široki CHG90 49-inčni monitor napravljen je kako bi oduševio apsolutno najzahtjevnije gejmere

Tvrtka Samsung predstavila je nove CHG90 i CHG70 zakrivljene monitore, koji koriste HDR tehnologiju poboljšanja kvalitete slike, dosad rezerviranu za TV prijemnike. U kombinaciji s ultra širokim dizajnom modela CHG90 i quantum dot tehnologijom modela CHG70, ova HDR integracija proizvodi realističnu, detaljnu sliku te poboljšava doživljaj igranja s jasnijim bojama i oštrijim kontrastom.

'Igrači žele u potpunosti uroniti u svoje najdraže video igre, a naši novi monitori pružaju najljepše vizuale i najrealističniji sadržaj kako bi isporučili vrhunsko gejming iskustvo' izjavio je Seog-gi Kim, izvršni potpredsjednik odjela Enterprise Business tvrtke Samsung te dodao 'novi QLED gejming monitori otvaraju vrata budućnosti gejminga za rekreativne igrače, entuzijaste i natjecatelje. Veselimo se daljnjem razvoju tehnologija koje mijenjaju svijet gejminga kako bi u narednim godinama dodatno zadovoljili potrebe igrača, razvojnih programera i partnera.'

QLED quantum dot tehnologija donosi novu metalnu jezgru koja podržava približno 125 posto sRGB spektra boja i 95 posto Digital Cinema Initiatives (DCI-P3) standarda filmske industrije za isporuku iznimno širokog raspona boja. Samsungov CHG90 postavlja novi vizualni standard za gejming zaslone reproducirajući 32:9 omjer slike i razlučivosti 3840x1080 double full HD (DFHD) na 49-inčnom zaslonu. CHG90 igračima doslovno proširuje prostor za igranje. Svojim širokim dizajnom monitor nadmašuje industrijske standarde, a u isto vrijeme predstavlja najširi monitor u gejming portfelju tvrtke. Uz zakrivljenost od 1800R i izuzetno širok kut gledanja od 178 stupnjeva, monitor omogućava izvrsnu vidljivost sadržaja s bilo koje pozicije unutar određenog prostora. Zahvaljujući tome, igrači više ne moraju brinuti o logistici, troškovima i okviru koji prekida sliku prilikom kombiniranja više monitora manjih dimenzija kako bi dobili proširenu sliku.

Idealan za pucačke igre, utrke, simulacije leta i igre prepune akcije, CHG90 usklađuje ubrzanu frekvenciju osvježavanja zaslona (144Hz) i odaziv pokretne slike od 1ms (MPRT) s naprednom četvero-kanalnom tehnologijom skeniranja kako bi se spriječilo zamućivanje slike u pokretu i kako bi se proizvela dosljednija slika na cijelom zaslonu.

Dostupan u dijagonalama od 27 i 31,5-inča, CHG70 objedinjuje HDR i quantum dot tehnologije, a frekvencija osvježavanja zaslona od 144Hz dodatno poboljšava reprodukciju igraćeg sadržaja. Ova kombinacija nudi igračima svjetliju (do najvišeg osvjetljenja od 600 nita), jasniju (razlučivost 2560x1440 WQHD) i detaljniju igraću arenu koja ističe i najmanju vizualnu nijansu u iznimno svijetlom i tamnom okruženju.

CHG90 i CHG70 su prvi gejming monitori tvrtke Samsung s novom AMD Radeon FreeSync 2 tehnologijom. Ova funkcionalnost uklanja zastajkivanja i cjepkanja slike koji često ometaju tijek igre kako bi pružila nesmetane prijelaze scena. Radeon FreeSync 2 također podržava širok raspon boja kako bi prikazao HDR sadržaj uz dvostruko veće osvjetljenje i boju u odnosu na sRGB standard. Kao rezultat toga, korisnici mogu uživati u jednostavnom plug-and-play HDR iskustvu igranja bez kašnjenja slike, a da pritom ne moraju često mijenjati postavke softvera ili monitora.

– Iznimno smo ponosni na to koliko je Radeon FreeSync tehnologija napredovala u posljednje dvije godine, s više od 150 zaslona koji izlaze na tržište, – izjavio je Scott Herkelman potpredsjednik tvrtke i generalni direktor gejming sektora tvrtke Radeon Technologies Group, AMD te dodao – Čestitamo tvrtki Samsung Electronics na predstavljanju prvih FreeSync 2 zaslona i zaista vjerujemo da bi ovi predivni monitori trebali biti na obaveznom popisu svih gejming entuzijasta.

Kako se najnoviji gejming monitori tvrtke Samsung pripremaju za izlazak na tržište, tvrtka nastavlja proširivati njihovu iskoristivost i pripremiti širu igraću industriju za HDR sadržaj. Kroz strateško partnerstvo s tvrtkama EA studio DICE i Ghost Games, CHG90 i CHG70 monitori su prošli rigorozno podešavanje kako bi se osigurala optimalna HDR kvaliteta slike.

'Iznimno nam je drago što blisko surađujemo sa Samsungovim timom za monitore na optimizaciji CHG90 i CHG70 monitora za naše igre, što nam je iznimno bitno kako bi naša nova igra Star Wars Battlefront II koja će se naći na tržištu kasnije ove godine, mogla biti prikazana na ovim HDR monitorima upravo onako kako su je naši programeri zamislili – izjavio je Oskar Gabrielson', generalni direktor tvrtke DICE.

'U tvrtki Ghost Games uvijek tražimo najnoviju tehnologiju koja pomaže predstaviti Need for Speed na najbolji mogući način i konstanto težimo pomicanju granica. Tehnologije poput HDR-a nam omogućavaju da našim igračima isporučimo što emocionalnije i uvjerljivije igračko iskustvo. HDR monitori tvrtke Samsung omogućavaju da Need for Speed: Payback bude upravo to' izjavio je Marcus Nilsson, izvršni producent u tvrtki Ghost Games.

Dodatno, oba monitora su nedavno primila potvrdu HDR kompatibilnost s grafičkim karticama tvrtke Nvidia, što potvrđuje da mogu jasno prikazati široki raspon igara u HDR tehnologiji na raznim osobnim računalima.

Čak i prije njihovog puštanja u široku primjenu, CHG90 i CHG70 već su primili priznanje industrije kao vodeći u kategoriji monitora. Proteklog mjeseca Industrial Designers Society of America uvrstilo je oba monitora u njihove godišnje IDEA nagrade, koje odaju počast tehnologijama za inovaciju dizajna koje poboljšavaju ekonomiju, ali i cjelokupnu kvalitetu života. CHG90 je dobio brončanu nagradu u kategoriji potrošačke tehnologije, a CHG70 je uvršten među finaliste u istoj kategoriji.