OPREZA NIKAD DOSTA

Najveće sigurnosne prijetnje u 2013.

28.12.2012 u 11:32

Bionic
Reading

Hakeri i internetski kriminalci postaju sve kreativniji i sve agresivniji u svojim napadima. U 2013. godini stoga treba biti još oprezniji prilikom korištenja ne samo računala, već i mobilnih uređaja

Razvoj tehnologije utjecao je i na razvoj sigurnosnih prijetnji. Od običnih virusa pa do posljednjih u nizu 'otimačina računala', korisnici su sve izloženiji napadima sa svih strana.

Stoga je tvrtka za računalnu sigurnost McAfee napravila kratki pregled prijetnji koje korisnike očekuju u 2013. godini.

McAfee predviđa kako će internetski kriminalci i hakeri dodatno razviti svoje tehnike kojima će ne samo 'čistiti' bankovne račune, već i otimati privatne podatke.

Osim novih tehnika, očekuje se i rast napada na novim platformama poput Windowsa 8, što ne znači da će oni sa starijim računalima biti sigurni. Samo više neće biti u središtu pozornosti hakera.

Prijetnje na mobilnim uređajima

Sve veći broj pametnih telefona i tableta utječe i na rast broja inficiranih uređaja 'mobilnim crvima i trojancima'.

Razvoj NFC tehnologije i drugih tehnologija za plaćanje putem mobilnih uređaja olakšat će kriminalcima posao. McAfee predviđa porast infekcija putem 'slučajnih susreta' u gužvi. Hakeri će preuzeti taktiku od džepara i 'slučajnim' sudaranjem prenijeti inficirane aplikacije na pametne telefone.

'Otkupnine' za računala

Nekolicina korisnika Windowsa već se suočila s problemom zaključanog računala i zahtjevom za otkupninu. Bilo da su zaražena kroz sigurnosni propust u sustavu ili pomoću trojanca, računala blokiraju pristup podacima, a korisnicima prikazuju obavijest sadržaja 'plati za pristup'.

Slične 'otmice' mogle bi pogoditi i uređaje koje koriste Android odnosno OS X sustave.

Napadi na nove platforme

Nove platforme poput Windowsa 8 ili HTML5 dodatan su izazov za hakere i kriminalce koji jednostavno vole pronaći nove načine kako 'provaliti u sustav'. Iako su korisnici starijih platformi izloženiji riziku od napada i infekcije virusima i trojancima, ni oni koji koriste nove platforme ne smiju zanemariti antivirusne programe i firewalle.

Napadi postaju sve veći

U 2013. godini mogli bismo iskusiti sve više napada na svjetskoj razini, poput onih Stuxneta ili Flamea. Za razliku od ranijih napada kojima je bio cilj ostvariti financijsku korist, novi bi napadi mogli biti usmjereni na uništavanje infrastrukture u ime nekog višeg cilja.

Propast Anonymousa i rast haktivizma

Hakerska grupacija Anonymous mogla bi doživjeti svoju propast zbog sve većeg razilaženja među članovima i rušenja reputacije 'boraca za više ciljeve'. S druge strane, 'haktivizam' odnosno 'hakerski aktivizam' mogao bi doživjeti procvat. Nove grupe 'haktivista' mogle bi kroz svoje akcije 'za više ciljeve' pokrenuti napade na vjerske, vojne ili političke ciljeve na internetu.