REAKCIJA NA CO2

Naftna polja izazvala niz potresa u SAD-u

05.11.2013 u 15:41

Bionic
Reading

Serija manjih potresa nedaleko od Teksasa između 2006. i 2011. povezana je s ubrizgavanjem značajnih količina ugljičnog dioksida (CO2) u tlo ispod naftnih polja, doznaje se u utorak iz izvješća Američke akademije znanosti

Ovo je prvi puta da je ustanovljena veza između spomenutih ubrizgavanja CO2 i potresa magnitude veće od tri po Richteru. Znanstvenici, međutim, ističu da podjednake količine CO2 ubrizgane ispod susjednih naftnih polja, ili drugdje u svijetu, nisu potaknule podrhtavanja tla i potrese.

To pokazuje, smatraju znanstvenici, da ubrizgavanje većih količina plina u tlo s različitim geološkim karakteristikama ne izaziva značajnije seizmičke aktivnosti. Ta se tehnika već dugo koristi kako bi se povećala proizvodnja nafte. Ovaj puta, međutim, američko ministarstvo za energetiku je željelo tim istraživanjem proučiti mogući utjecaj tehnike uskladištenja CO2 u tlu, u cilju smanjenja emisije stakleničkih plinova.

Istraživanje se provelo na sjeverozapad Teksasa gdje se nalaze velika naftna polja i nalazišta plina od 50-ih godina prošlog stoljeća.