postat će atrakcija?

Na obali Australije osvanula nepoznata metalna grdosija, navodno se radi o svemirskom smeću

19.07.2023 u 10:54

Bionic
Reading

Vjeruje se da je veliki metalni objekt koji je osvanuo na plaži u Zapadnoj Australiji ustvari svemirsko smeće

Divovski metalni predmet veličine automobila prije nekoliko dana pojavio se na plaži oko 250 kilometara sjeverno od Pertha u Zapadnoj Australiji i od tada privlači sve veću pažnju.

Komentirajući neobično otkriće, koje su kemijski stručnjaci ocijenili sigurnim, Australska svemirska agencija objavila je na Twitteru: 'Objekt bi mogao biti iz strane svemirske rakete i povezujemo se s kolegama koji bi nam mogli pružiti više informacija.'

Dok su ga u utorak uklanjali s plaže radi detaljnije analize, inženjer iz Europske svemirske agencije (ESA) sugerirao je da se radi o dijelu indijske rakete koja je pala u Indijski ocean tijekom misije lansiranja satelita, iako količina morskog života pričvršćenog za bok objekta sugerira da je neko vrijeme bio u vodi.

‘Prilično smo sigurni, na temelju oblika i veličine, da je to motor gornjeg stupnja indijske rakete koji se koristi za mnogo misija’, rekla je Andrea Boyd za Australian Broadcasting Corporation.

Izvor: Društvene mreže / Autor: 9 news Australija

‘Potrebno je puno napora da se bilo koja raketa ili satelit popnu u orbitu, tako da prvi, drugi i treći stupanj motora obično otpadnu i završe u Indijskom oceanu’, dodala je Boyd.

  • +12
Novi detalji površine Sunca Izvor: Licencirane fotografije / Autor: The National Solar Observatory (NSO)

Govoreći za 9 News Australia, Melissa de Zwart iz Western Australia Space Radara rekla je da iako većina svemirskih objekata izgori u Zemljinoj atmosferi dok se spuštaju velikom brzinom, to se ne događa uvijek. Većina raketnih lansiranja dizajnirana je na način da svi objekti koji ne izgore u potpunosti padnu u more. Ipak, Kina je posljednjih godina pod udarom kritika zbog misija koje uključuju nekontrolirana spuštanja takvih predmeta, pri čemu su neki dijelovi navodno pali na kopno.

Premijer Zapadne Australije Roger Cook sugerirao je da bi nedavno otkriveni svemirski otpad mogao postati turistička atrakcija, ali De Zwart je primijetila da, prema međunarodnom svemirskom pravu, postoji obveza vraćanja dijelova naciji koja ih posjeduje.

Indijska organizacija za svemirska istraživanja tek treba javno komentirati objekt, uključujući to hoće li ga htjeti vratiti, donosi ABC.