RIJEŠILI PROBLEM

Neuralink dobio zeleno svjetlo za ugradnju moždanog implantata u drugog pacijenta

22.05.2024 u 14:48

Bionic
Reading

Neuralink očekuje da će implantirati svoj uređaj u drugog pacijenta u lipnju te ukupno 10 osoba ove godine. Dosad se više od 1000 kvadriplegičara upisalo u registar pacijenata te kompanije

Američka regulatorna agencija Food and Drug Administration (FDA) dopustila je Neuralinku milijardera Elona Muska ugradnju moždanog čipa u novog pacijenta nakon što su iz tog startupa ponudili rješenje problema koji se pojavio kod prvog pacijenta.

Ranije ovog mjeseca Neuralink je rekao da su se sićušne žice implantirane u mozak prvog pacijenta povukle s položaja. Znali su da bi se to moglo dogoditi temeljem prethodnog testiranja na životinjama. Problem namjeravaju riješiti ugradnjom nekih žica uređaja dublje u mozak.

Neuralink očekuje da će implantirati svoj uređaj u drugog pacijenta u lipnju te ukupno 10 osoba ove godine. Dosad se više od 1000 kvadriplegičara upisalo u njegov registar pacijenata. Tvrtka također namjerava podnijeti zahtjeve regulatorima u Kanadi i Britaniji u sljedećih nekoliko mjeseci za početak sličnih ispitivanja.

FDA je priopćila da ne može raspravljati niti otkrivati informacije vezane uz aplikaciju bilo koje tvrtke za testiranje na ljudima ili studiju koja je povezana s tim. Neuralinkov prvi pacijent s ugrađenim moždanim čipom u veljači je mogao upravljati računalnim mišem pomoću svojih misli bez štetnih učinaka.

Za ugradnju implantata za sučelje mozak-računalo u područje koje kontrolira namjeru kretanja korišten je robot.

sve osim nogometa