BEZ NEUGODNOSTI

Muškarci pozor, uskoro ćete kvalitetu spermića moći provjeriti mobitelom

25.03.2017 u 08:02

Bionic
Reading

Scene iz filmova koje karikiraju stvarne testove plodnosti mogle bi uskoro pasti u zaborav. Istraživački tim iz Bostona kreirao je sustav koji kombinira mobilnu aplikaciju i hardverski dodatak za pametne telefone, kojim je moguće provjeriti zdravlje sperme

Naravno, nije tek stvar (ne)ugodnosti za testiranje, navode znanstvenici - već i o drastičnom snižavanju troškova kod ovakvih stvari. Pametni telefon ima praktički svatko, a mobilna aplikacija i hardver nemaju posebno visoku cijenu - ili barem ne bi trebali imati kada se pojave na tržištu. 

Da se to dogodi, čeka se se dalja dorada prototipa te eventualni upit regulatornim tijelima za dozvolu. U idealnom slučaju, komplet će biti dostupan u prodaji za par godina. 

Ono što je zanimljivo jest to da već postoje kompleti za testiranje plodnosti kod kuće, no ovo je prvi koji će analizirati koncentraciju spermija i koliko se dobro kreću, što je ključan podatak za plodnost. U ovom slučaju se govori o pouzdanosti od čak 98 posto.  

'Već sada je na tržištu dostupno brdo različitih proizvoda (za testiranje op.a.) namijenjenih ženama, no kod muškaraca to nije slučaj', izjavio je Hadi Shafiee, jedan od autora istraživanja. 'Željeli smo smanjiti ovaj raskorak i pomoći pacijentima gdje leži problem kako bi znali što napraviti dalje, bez pritiska.'

Još jedan od problema je što se općenito u javnosti na neplodnost (pogrešno) gleda tek kao na ženski problem, dok čak u 25 posto slučajeva uopće nema ni testiranja plodnosti muškarca. Pokazatelji govore da je do 12 posto svjetske populacije muškaraca neplodno u određenoj razini, zbog različitih uvjeta (vanjski faktori ili zdravstveno stanje).

S problemom neplodnosti se godišnje susreće više od 45 milijuna parova diljem svijeta

Komplet koji su razvili istraživači za sada nema ime, no pored aplikacije riječ je o komadu hardvera koji uključuje optički dodatak za kamericu pametnog telefona te mikročip. I optika i čip za izradu koštaju svega 4,45 američkih dolara (30 kuna), dok tradicionalni analitički alati znaju koštati na desetke tisuća dolara. 

Uzorak sperme se smjesti na čip za jednokratnu uporabu te se stavlja u utor za optičku analizu montiran na pametni telefon. Aplikacija po otvaranju korisnika vodi korak po korak za testiranje te on može odabrati želi li spremiti podatke, poslati ih svom liječniku ili ih izbrisati.