UPOZNAJTE JOOMBOOS

Mogu li korisnici iz Hrvatske zarađivati putem YouTubea?

09.05.2016 u 12:52

Bionic
Reading

Uz inicijalnu podršku moćnog medijskog giganta, na YouTubeu je pokrenut i ubrzano raste kanal koji želi okupiti sve popularne 'youtubere' iz regije i pomoći im u zarađivanju od videa koje stvore

Joomboos je kanal na internetskom servisu YouTube koji ima cilj okupiti najpoznatije youtubere u Hrvatskoj i regiji. Pokrenut u studenom 2015. godine, do trenutka kad je ovaj članak bio spreman za objavu skupio je gotovo 36 tisuća pretplatnika i zabilježio nešto manje od šest milijuna pregleda.

Sadržaj je raznovrstan pa možete naći videozapise sa smicalicama, parodijama i izazovima, savjete vezane za hranu, zdravlje i ljepotu, eksperimente...

Kako je krenuo projekt Joomboos?


'Satima bih sjedio i pratio popularne youtubere. Bilo mi je potpuno nevjerojatno to da netko može živjeti samo od toga. Nekim ljudima i danas to zvuči ludo. A neki drugi itekako dobro žive od sadržaja koji kreiraju za Youtube.

Prije godinu dana upoznao sam na novinarskom terenu hrvatske youtubere. Iako nitko od njih nije živio od te zarade, činilo se kao da im to i nije bitno. Imali su onu iskru u očima koja govori: da, dobro se zabavljamo i ovo što radimo, radimo jer je genijalno.

Upravo u tom razdoblju i u Hrvatskoj je postalo moguće zarađivati preko videa na YouTubeu pa sam na internom natječaju u kompaniji predložio projekt koji okuplja najbolje youtubere u regiji na jednom jedinstvenom kanalu. Tako je Joomboos postao njihova bazna stanica', rekao je tportalu Matej Lončarić, idejni začetnik i pokretač kanala Joombos.

Završio je zagrebački Fakultet elektrotehnike i računarstva sa zvanjem magistra inženjera informacijskih i komunikacijskih tehnologija. Karijeru je počeo na Novoj TV s nepunih 18 godina, a 2011. postao je producent novih medija i glavni urednik portala Dnevnik.hr.

Bavi se razvojem aplikacija za pametne telefone, a prošle godine prešao je u 24sata kao izvršni urednik zadužen za videoprodukciju.

Koliko trenutno ima videozapisa i autora na Joomboosu?

Okupili smo trenutno najbolje i najpoznatije youtubere u Hrvatskoj. Tu su Davor i Petra, Maša, ali i Yasserstain iz Srbije i mnogi drugi. Ponosni smo na to što je prijatelj Joomboosa i Vitaly Zdorovetsky, jedan od najboljih svjetskih youtubera, koji ima više od milijardu pregleda na svojim kanalima. Pozivam sve one koji žele postati dio našeg kanala da nam se jave.

Po kojim kriterijima birate videozapise i autore?

Bitno je da ih, kad snimaju video, pere adrenalin, da nekad ne mogu zaspati od super ideja o tome kakav će kadar snimiti i da vole video. Za sve ostalo smo tu mi da ih usmjerimo.


Recimo da imam zanimljiv i kvalitetan videosadržaj. Zašto bih se trebao javiti Joomboosu?

Našim ekspertizama pomažemo svakom autoru da digne gledanost svojih videa i broj pretplatnika na kanalu. Rješavamo sve administrativne poslove i nalazimo im sponzore koji podupiru njihov rad.

Koliko ljudi radi na projektu? Kojih su sve profila?

Uz mene, na projektu kao producentica na kanalu YouTube radi još Maša Zibar, ujedno beauty blogerica koja zbog toga što je i sama youtuberica najbolje razumije ostale autore na kanalu.

Glavna podrška u projektu nam je i jedna od najboljih menadžerica u Hrvatskoj, Jasna Zemljić (inače voditeljica korporativnog razvoja u Styriji - op.a.), koja nam je znanjem i iskustvom iznimno pomogla u ostvarivanju ciljeva.

Kako financirate projekt?

Projekt je podržala Styria na internom natječaju. Pobijedio je u inkubatoru u konkurenciji više od 80 ideja pristiglih iz tvrtki Styrije u Austriji i Sloveniji. Od njih smo dobili početni poticaj, no do pozitivne nule smo došli već u prvom mjesecu rada. Zarađujemo od oglašavanja putem Googlea, kao i od prodaje smještanja proizvoda (product placement) u videima za naše klijente.

Koji su ciljevi za prvih godinu dana rada?

U prvih tri mjeseca projekta dosegli smo plan za cijelu prvu godinu. Zbog toga su nam porasli apetiti i spremni smo još više zagristi. Jedini na tržištu imamo ekipu koja je položila certifikat YouTubea i koja ima potpuno znanje kako raditi na YouTubeu.

Pripremamo najveći projekt za jesen koji će uzdrmati internet ove godine. O tome uskoro, pratite nas na Joomboosu!

ULTIMATIVNI JoomBoos VODIČ KROZ SNAPCHAT| thelazyWAVE
STOP CYBER BULLYING! | JoomBoos #lijeparijec
Yasserstain hrvatskim YouTuberima postavio izazov!