UMJETNA INTELIGENCIJA

Mobilni ChatGPT dobiva i internetsku pretragu, no samo uz Microsoftov blagoslov

28.06.2023 u 14:01

Bionic
Reading

Sve pretrage putem mobilne inačice popularnog OpenAI-jevog chatbota vršit će se Microsoftovim sustavom za pretraživanje Bing

ChatGPT za mobilne uređaje odsad može surfati internetom, ali samo putem Microsoft Binga. OpenAI je službeno objavio da pretplatnici na ChatGPT Plus, premijsku verziju kompanijinog chatbota pokretanog umjetnom inteligencijom, mogu koristiti novu značajku pod imenom Browsing, pomoću koje će ChatGPT u potrazi za odgovorima pretraživati web putem Binga.

Browsing se može aktivirati u dijelu 'nove značajke' (new features) izborom 'GPT-4' kao modela i biranjem 'Browse with Bing' (surfajte s Bingom). Browsing je dostupan na iOS-u i Androidu.

OpenAI kaže da je značajka poglavito korisna za upite vezane uz trenutna zbivanja i informacije koje 'sežu dalje od ChatGPT-ovih startnih podataka za trening'. Nakon što isključite Browsing, ChatGPT-ovo znanje vraća se na ono iz 2021., nadodaje TechCrunch.

Browsing, koji su Microsoft i OpenAI najavili za ovu godinu, čini ChatGPT korisnijim asistentom za istraživanje. Ako ste chatbot prije toga pitali tko je u nekom sportu pobijedio u 2023., dobili biste netočan i beskoristan odgovor.

Ograničavanjem ChatGPT-ovih moći pretraživanja na Bing očito je Microsoftovo maslo. Kompanija želi napuhati aktualnost svojeg sustava za pretragu nakon što je u OpenAI investirala 10 milijardi dolara.

Još 2011. godine analiza je otkrila da Bing potencijalno nepravedno poslužuje više rezultata povezanih s Microsoftom nego Googleom. U novije vrijeme Stanfordova studija također je pokazala da Bingovi glavni rezultati pretraživanja sadrže 'alarmantnu' količinu dezinformacija.

Microsoft nedvojbeno nastavlja poboljšavati Bingove algoritme, no problem s novom ChatGPT-ovom značajkom pregledavanja je da kad Bing neizbježno posrne - korisnik koji plaća 20 dolara mjesečno neće imati nikakvu alternativu za odabir.