BILISCREEN

Mobilna aplikacija kroz selfie prepoznaje rani stadij raka gušterače

30.08.2017 u 14:59

Bionic
Reading

Kako bi pokušali dijagnosticirati rak, znanstvenici na sveučilištu u Washingtonu razvili su BiliScreen, aplikaciju za smartfone koja vrši pregled tako da od korisnika zatraži samo jedan selfie

Premda ideja zvuči zabavno, problem kojim se bavi nipošto nije. Ona nastoji prepoznati jedan od najopasnijih i najskrivenijih vrsta karcinoma - rak gušterače čija crna statistika iznosi devet posto preživjelih u razdoblju od pet godina. Podsjetimo, od ove vrste raka bolovao je i bivši Appleov šef Steve Jobs. Razlog zbog kojeg je ovaj karcinom teško pronaći leži u simptomima koji su vrlo, vrlo blagi. Simptomi koje, ako ih se rano prepozna, mogu upozoriti i uputiti pacijenta na pravovremeno liječenje.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Paul G. Allen School

Tu u priču ulazi mobilna aplikacija BiliScreen

'BiliScreen je aplikacija za smartfone koju razvijamo kako bi očitali razinu žutice kod pojedinca' tvrdi Alex Mariakakis, student doktorata na sveučilištu računalne znanosti i inžinjeriga Paul G. Allen. 'Žutica je pojava žutog pigmenta u koži i očima zbog porasta kemikalije bilirubina u krvi. Žutica golom oku postaje vidljiva na 3 mg/dl krvi, no zdravstvenici tvrde da razlozi za zabrinutost postoji već kod koncentracije 1.3 mg/dl, što znači da nam treba nova metoda detekcije'. Naravno, postoje i druge bolesti koje uzrokuju žutu boju kože i očiju poput žutice i Gilbertovog sindroma. 'Ono što nas poglavito intrigira je da je žutica u ranom stadiju jedan od ranijih simptoma raka gušterače' zaključuje Mariakakis.

App funkcionira tako da koristi kameru smartfona, kao i niz računalnih algoritama i alata za strojno učenje ne bi li prepoznala povišenu razinu bilirubina u očima. Tijekom inicijalne kliničke studije 70 ljudi, aplikacija je - zajedno s 3D-printanom kockom koja kontrolira ekspoziciju oka svjetlu - prepoznala je karcinom u 89,7 posto slučajeva.

Datum izlaska i dostupnost

Mariakakis naglašava da žutica nije nužno simptom samo raka gušterače, no prepoznavanje povišene razine bilirubina uvijek je razlog zbog kojeg se pojedinac treba zaputiti ka obližnjem liječniku.

Koliko god sve ovo dobro zvučalo, Mariakakis naglašava da će trebati dosta vremena prije nego što BiliScreen bude dostupan kao klinički alat. 'Davanje dijagnoze putem mobitela nešto je sa čime se ne igramo, pogotovo ako je riječ o raku. Upravo zbog toga ispred sebe imamo još jako puno posla', zaključio je.

Znanstveni rad vezan uz BiliScreen možete pronaći ovdje.