LUKA DJAK

Mladog game developera iz Petrinje White Shark nagradio punom stipendijom

12.07.2023 u 13:02

Bionic
Reading

Luka Djak (18) prvi je tehničar razvoja videoigara koji je nakon završene Tehničke škole u Sisku upisao novi Algebrin studij game developmenta i time nastavio svoj razvojni put u brzorastućoj industriji razvoja video i računalnih igara

Algebra je u lipnju pokrenula svoj novi prijediplomski studij razvoja računalnih igara koji je osmišljen s ciljem pružanja suvremenih i tržišno konkurentnih znanja i vještina potrebnih za razvoj računalnih igara.

Uz partnerstvo domaćeg gaming brenda White Shark pokrenut je i natječaj za dodjelu pune stipendije za sve četiri godine prijediplomskog studija razvoja računalnih igara na Algebri. Kriteriji za osvajanje stipendije bili su, između ostalog i prosjek ocjena, koji mora biti najmanje 4.2 te predaja samostalnog projekta iz područja razvoja računalnih igara.

Propisane kriterije zadovoljio je 18-godišnji Luka Djak, maturant Tehničke škole u Sisku, koji je upravo stekao titulu tehničara razvoja videoigara i osvojio punu White Shark stipendiju za novi Algebrin prijediplomski studij razvoja računalnih igara u iznosu od gotovo 20.000 eura.

Luka je već sudjelovao na nekoliko izložbi inovacija, između ostalog i i3G održanoj u svibnju u Ivanić Gradu gdje je osvojio prvo mjesto (zlatnu medalju) za izradu 3D parkour videoigre Leaperrr (engl. skakač). Videoigru karakteriziraju jednostavna grafika, brojnost mehanika i dinamičan gameplay. Igrač treba preći sve prepreke koje su pred njime te na kraju svake razine pokupiti krunu u što kraćem roku.

Buduću karijeru Luka vidi u IT industriji: 'Cilj mi je nastavak obrazovanja na fakultetu te stjecanje diplome u području IT-ja. Nakon studiranja nastavak karijere vidim u nekoj Hrvatskoj tvrtki koja se bavi razvojem videoigara. Također, važno je naglasiti stalno učenje i razvoj, kako bih uopće mogao biti u koraku s promjenama u gaming industriji i napretkom tehnologije', izjavio je Djak povodom osvajanja stipendije.

'Bilo mi je zadovoljstvo upoznati Luku i vidjeti koliko je skroman i predan svom budućem karijernom razvoju. Nadam se da će mu naša stipendija pomoći u tome da ostvari svoje snove i postane uspješan game developer. Misija brenda White Shark usmjerena je na davanje prilika svima koji žele uživati u onom što vole raditi, bez obzira na prepreke, a time smo se vodili i u ovom slučaju te smo uz Lukine izvrsne rezultate u školi i ekstrakurikularne aktivnosti uzeli u obzir i činjenicu da dolazi iz potresom pogođenog područja te da je unatoč tim izazovnim životnim uvjetima uspio ostvariti najbolje', rekao je Stjepan Šmit, vlasnik brenda White Shark.

Prijave za prijediplomski studij razvoja računalnih igara otvorene su na web stranicama Algebre, a program je dostupan i na središnjem prijavnom portalu www.postani-student.hr, na kojemu prema prvim podacima, interes raste iz dana u dan:

'Vjerujemo da će s daljnjim rastom industrije u Hrvatskoj interes biti još i veći. Znanja koja dobivaju studenti koji na Algebri završe studijski program razvoja računalnih igara iznimno su deficitarna i opremaju ih za rad u mnogim zanimanjima unutar game development industrije.

Nije nam cilj samo osposobiti studente za rad u tvrtkama, želimo ih potaknuti da sami pokreću svoje projekte i ne boje se stupiti u svijet poduzetništva te ih ohrabrujemo da znanja stečena ovdje koriste u multidisciplinarne svrhe, kroz suradnju s drugim tvrtkama i kreativnim područjima industrije zabave', zaključuje voditelj studija Igor Margan.