ZAŠTITITE SE!

Mijenjajte lozinke, hakeri prijete brisanjem iPhonea

23.03.2017 u 13:58

Bionic
Reading

Skupina hackera ucjenjuje Apple prijetnjom kako će na daljinu obrisati milijune njihovih pametnih telefona i korisničke račune na iCloudu ako tvrtka ne plati odštetu do 7. travnja

Skupina cyberkriminalaca koja sebe naziva Turkish Crime Family (Turska zločinačka obitelj) zatražila je od Applea 75 tisuća dolara u bitkoinima ili ethereumima (još jedna kriptovaluta u usponu) ili sto tisuća dolara u darovnim karticama za iTunes. Zauzvrat će odustati od brisanja korisnikih podataka koje su navodno prikupili. 

Hakeri su medijima snimke zaslona (screenshots) navodne prepiske s Appleom, među kojima je i e-mail u kojem pripadnik Appleovog tima zaduženog za sigurnost kriminalce pita mogu li dostaviti uzorak ukradenih podataka. 

Kako bi dokazali ozbiljnost prijetnje, Turkish Crime Family su navodno na YouTube postavili video koji prikazuje kako se logiraju na jedan od kompromitiranih korisničkih računa, koji navodno pripada starijoj ženi i sadrži sigurnosnu kopiju (backup) fotografija. Na tom korisničkom računu uključena je mogućnost brisanja na daljinu. 

Iz Applea su ih ljubazno zamolili da uklone taj video jer privlači neželjenu pozornost te ih upozorili kako ne nagrađuju kriminalce za kršenje zakona. I zaprijetili kako će prepisku proslijediti vlastima.  

U izjavama hakera ima nedosljednosti. U jednom e-mailu tvrde kako su upali u više od 300 milijuna korisničkih računa za e-poštu pri Appleu, među kojima su i oni na domenama @icloud i @me. U drugom se hvale s 559 milijuna ukradenih korisnikih računa. 

Ne možemo sa stopostotnom sigurnošću reći je li prijetnja vjerodostojna ili nije. Ali, ne škodi poduzeti par mjera predostrožnosti. Promijenite lozinke na vašim računima pri Appleu, napravite kopije sadržaja kojeg držite kod njih online. 

I ne nasjedajte na pokušaje prijevare

Više: Neowin