NAKON BLOKADE

Microsoft britanskom regulatoru podnio novi ugovor o preuzimanju Activision Blizzarda

22.08.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Microsoft je u utorak podnio novi ugovor o preuzimanju Activision Blizzarda, nudeći niz ustupaka nakon što su britanski regulatori odbili njegov početni prijedlog. Američki tehnološki div predložio je akviziciju Activisiona vrijednu 69 milijardi dolara u siječnju 2022., no od tada se suočava s regulatornim izazovima u SAD-u, Europi i UK-u

Uprava za tržišno natjecanje (CMA) Ujedinjenog Kraljevstva potvrdila je da je blokirala izvorni dogovor. Međutim navodi se da su Microsoft i Activision dogovorili novi, restrukturirani ugovor, koji će CMA sada istražiti s rokom za odluku do 18. listopada, no procjenjuje se da bi to moglo biti i ranije. Prema novom prijedlogu CMA-i, Activisionova prava na streaming u oblaku izvan EU-a bila bi prodana Ubisoft Entertainmentu.

Microsoft, dakle, neće steći prava na streaming u oblaku za postojeće Activisionove igre za PC i one konzolne ili pak buduće igre koje bi Activision objavio u sljedećih 15 godina, naveli su iz CMA-e. Umjesto toga, ta će prava biti ustupljena francuskom izdavaču igara Ubisoft Entertainmentu prije Microsoftove akvizicije Activisiona, dodali su iz CMA-e. Dionice Ubisofta porasle su više od četiri posto u ranoj europskoj trgovini, piše CNBC.

CMA je bio najoštriji kritičar preuzimanja, pozivajući se na zabrinutost da će dogovor ometati konkurenciju na tržištu igara u oblaku. One se smatraju sljedećom prekretnicom u industriji, nudeći usluge pretplate koje ljudima omogućuju streaming igara baš kao što biste gledali filmove ili serije na Netflixu. Mogle bi čak ukloniti potrebu za skupim konzolama te bi korisnici umjesto toga igrali igrice na računalima, mobitelima i televizorima.

Regulatori su prethodno tvrdili da bi Microsoft također mogao uzeti ključne Activisionove igre, poput Call of Dutyja, i učiniti ih ekskluzivnim za Xbox i druge Microsoftove platforme.

Vlasti u Europskoj uniji bile su prvi veliki regulator koji je odobrio dogovor još u svibnju. Kako bi prešao tu granicu, Microsoft je ponudio ustupke, poput ponude besplatnih licenci platformama za igranje u oblaku za streaming Activisionovih igara - ako ih je korisnik kupio. CMA je u to vrijeme odbio slične mjere, za koje je smatrao da bi omogućile Microsoftu da 'postavi odredbe i uvjete za ovo tržište za sljedećih deset godina'.

U SAD-u je Savezna komisija za trgovinu vodila pravnu bitku s Microsoftom u nastojanju da poništi preuzimanje Activisiona. U srpnju je sudac blokirao pokušaj FTC-a da to učini, otvarajući put za sklapanje sporazuma u SAD-u. Samo nekoliko sati kasnije CMA je rekao da je 'spreman razmotriti sve prijedloge Microsofta za restrukturiranje transakcije' i otkloniti zabrinutost regulatora.

Restrukturirani ugovor i ustupanje prava na oblak Ubisoftu imaju cilj osigurati nezavisnom dobavljaču sadržaja treće strane mogućnost opskrbe Activisionovim sadržajem za igre svim pružateljima usluga u oblaku, uključujući sam Microsoft. Ubisoft će moći licencirati sadržaj Activisiona prema različitim poslovnim modelima, uključujući usluge pretplate.

Dogovor bi također zahtijevao da Microsoft osigura verzije igara na operativnim sustavima koji nisu Windows, čiji je vlasnik. 'Microsoft je obavijestio o novom i restrukturiranom ugovoru, a on se znatno razlikuje od onoga što je prethodno stavljeno na stol', rekla je Sarah Cardell, izvršna direktorica CMA-e.

'Kao dio ovog novog dogovora, Activisionova prava na streaming u oblaku izvan EEA-e (Europskog ekonomskog prostora) bit će prodana rivalu, Ubisoftu, koji će moći licencirati Activisionov sadržaj bilo kojem pružatelju igara u oblaku. To će igračima omogućiti pristup Activisionovim igrama na različite načine, uključujući usluge pretplate za više igara temeljene na oblaku', navela je i naglasila da ovo nije znak odobrenja za dogovor.

'Ovo nije zeleno svjetlo. Pažljivo ćemo i objektivno procijeniti detalje restrukturiranog posla i njegov utjecaj na tržišno natjecanje u svjetlu komentara trećih strana', dodala je Cardell.

Sa svoje strane, Microsoft će dobiti kompenzaciju za svoje ustupanje Ubisoftu 'jednokratnim plaćanjem i putem tržišnog mehanizma veleprodajnih cijena, uključujući opciju koja podržava određivanje cijena na temelju korištenja. Također će dati Ubisoftu priliku da ponudi igre Activision Blizzarda u uslugama igranja u oblaku i na operativnim sustavima koji nisu Windows', rekao je Smith u utorak.

'Posvećeni smo pružanju nevjerojatnih iskustava našim igračima gdje god odaberu igrati', rekao je u utorak Chris Early, viši potpredsjednik za strateška partnerstva i poslovni razvoj u Ubisoftu. 'Današnji ugovor će igračima dati još više prilika za pristup i uživanje u nekim od najvećih brendova u igrama', ustvrdio je.