SVEMU DOĐE KRAJ

Microsoft je zaustavio proizvodnju Xboxa 360

22.04.2016 u 07:18

Bionic
Reading

Vjerovali ili ne, od izlaska prve verzije Xboxa 360 prošlo je gotovo deset i pol godina, a Microsoft je odlučio da je priči došao kraj

Zapakirani Xbox 360 još uvijek možete kupiti i moći ćete još neko vrijeme, sve dok postojeće zalihe ne nestanu s polica trgovina. Naime, Microsoft je odlučio zaustaviti proizvodnju te konzole, što zapravo i nije potpuno neočekivano.

Na tržištu se ionako nalazi nekoliko desetaka milijuna konzola, a sve se više igara razvijenih za 360 sada može zaigrati i na Xboxu One zahvaljujući backwards kompatibilnosti. Studiji će još neko vrijeme moći bezbrižno razvijati igre za 360 i ljudi će ih kupovati. Ovo, dakle, nije smrt legendarne konzole, sada je samo ušla u svoj posljednji stadij života.

'Xbox 360 znači mnogo ljudima u Microsoftu. Iako smo s njime proveli fantastično vrijeme, shvatili smo da više nema smisla proizvoditi hardver star više od desetak godina', napisao je na službenom Microsoftovom blogu Phil Spencer.

Iako proizvodnja hardvera staje, Microsoft će softverski i dalje podržavati Xbox 360 i sve mu pripadajuće usluge, od Xbox Livea do online trgovine.

Točan broj prodanih primjeraka konzole trenutno nije poznat. Posljednje brojke objavljene su krajem 2013. i dotad je 360 prodan u 78 milijuna primjeraka.

Dokad će Sony nastaviti proizvoditi 'trojku', još se ne zna, no s obzirom da se PlayStation prodavao nešto bolje od Xboxa, nećemo biti iznenađeni ukoliko mu Sony da još godinu, godinu i pol.