KRAJ RATA

Microsoft i Google napokon zapalili patentnu lulu mira

02.10.2015 u 14:53

Bionic
Reading

Microsoft i Google su odlučili zakopati ratne sjekire i okončati 20 sudskih procesa u SAD-u i Njemačkoj koje su vodili jedni protiv drugih u patentnoj borbi. U svojevrsnoj borbi sudnicama, ova dva IT diva su bila kakvih pet godina, a dok je do pomirbe i razmjene patenata i novca itekako došlo - detalji nisu poznati

Ono što jest jasno je da su u igri bili i brojni patenti u rukama Motorole Mobility, koju je Google svojevremeno ugrabio isključivo radi dobivanja prednosti u sudskim procesima. Čak i ti problematični patenti su 'zaboravljeni', a među dva najveća IT diva je zavladao mir. Znači li to da će se Google servisi napokon pojaviti u razumnom obliku na Microsoftovim platformama? Za sada nije jasno, no napravljen je značajan korak naprijed - i to ne samo za ova dva diva, već potrošače.


Štoviše, Microsoft i Google su postigli sporazum o zajedničkom radu na intelektualnom vlasništvu, razvoju novih tehnologija koje će podijeliti s drugima, posebno u svijetu komprimiranja videa online. 'Google i Microsoft su se dogovorili o suradnji na određenim patentnim stavkama i očekuju kako će raditi zajedno na drugim područjima kako bi potrošači imali koristi od toga', rekli su u zajedničkoj izjavi.

Analitičari poput Daniela Ivesa su pozdravili ovaj potez, smatrajući da su se pod Nadellom u Microsoftu pretvorili u ljubitelja tehnologija koje su izvele druge tvrtke, i to ljubitelja voljnog surađivati s drugima.