ZAVRŠIO HACK IT!

Maggie je pobjednik prvog HT-ovog hackatona

05.11.2016 u 22:20

Bionic
Reading

Glavnu nagradu - 20 tisuća kuna - odnio je tim koji je u 24 sata osmislio osobnog digitalnog pomoćnika koji prati vaše razgovore i predviđa što trebate

Završio je Hack It, prvi hackaton Hrvatskog Telekoma, organiziran u suradnji s hub:raumom, startup akceleratorom Deutsche Telekoma s ograncima u Berlinu, Krakowu i Tel Avivu.

Glavni kriteriji pri izboru pobjednika bili su inovativnost i razvijenost ideje te njen tržišni potencijal. Najviše glasova žirija i publike dobio je projekt

Prvoplasirani projekt Maggie, iza kojeg stoje Ivan Voras, Bojan Opačak i Marijan Jurešić, ponudili su viziju osobnog digitalnog pomoćnika koji prati naše razgovore mobitelom, temeljem prikupljenih podataka i obrazaca predviđa potrebe i želje te djeluje u skladu s njima (primjerice, automatski zakazuje sastanak dogovoren tijekom razgovora i ubacuje ga u digitalni kalendar).

Nagradu pobjednicima uručili su predsjednik uprave HT-a Davor Tomašković i direktor marketinga HT-a Richard Brešković

Drugoplasirani HoloTalk osvojio je Samsungov Galaxy J5 (2016) u paketu s Gear Fitom. Tim u kojem su bili Darian Škarica, Oleg Jakovljev, Josip Šarlija i Marko Mijatović osmislio je platformu za holografsku komunikaciju u okruženju miješane stvarnosti. Ovaj je tim ujedno dobio i najviše glasova publike.

Treće mjesto i Samsungov Gear IconX pripali su timu OffCom (Dino Budilimić, Nica Acosta, Tamara Dika), koji je osmislio mesh mrežu za offline komunikaciju među uređajima.

Timovi će imati priliku dobiti i pristup hub:raumu.


Svih deset timova s ukupno 43 natjecatelja predstavilo je svoja rješenja devetoročlanom žiriju i publici u prostorijama Hrvatskog Telekoma u Parku stara Trešnjevka u Zagrebu. Svaki je na raspolaganju imao po tri minute za predstavljanje i još tri minute za odgovaranje na pitanja žirija i publike.

Imali smo priliku čuti zanimljive ideje i prijedloge u različitim stupnjevima dorađenosti. Većinski su zastupljene bile raznovrsne inačice osobnih digitalnih pomoćnika, no bilo je i rješenja koja su se oslanjala na tehnologije i platforme koje su tek u procesu sazrijevanja, poput virtualne stvarnosti. Općenito, dojam je kako su svi timovi uspjeli napraviti značajan napredak u kratkom vremenu.

Prije početka prezentacija okupljenima se obratio Jakub Probola, izvršni direktor hub:rauma Krakow, koji je zahvalio natjecateljima što su ponudili vlastiti pogled na budućnost komunikacija. 'Nije uvijek lako raditi s telekomima, ali možete računati na našu podršku u vidu znanja, iskustva i snage', rekao je Probola dodajući kako će pažljivo pratiti daljnji rad timova koji su sudjelovali u hackatonu, a s nekima će ostati i u kontaktu.

'Vrata HT-a i DT-a su vam otvorena', poručila je natjecateljima voditeljica hackatona Ana Pauzar, a Judit Andrasi, dopredsjednica za strategiju u Europi Deutsche Telekoma te izvršna direktorica immmra, istakla je kako je vidjela puno talentiranih ljudi i odličnih ideja te kako očekuje kkao će nastaviti suradnju.

Više o natjecanju:Hack It!