'KVANTNI SKOK'

LG G4 dobit će ovaj moćni ekran

04.04.2015 u 08:20

Bionic
Reading

LG Display, jedan od najznačajnijih inovatora kad je riječ o tehnologijama ekrana, otkrio je 5,5-inčni QHD LCD panel, za kojeg tvrde da predstavlja 'kvantni skok u kvaliteti prikaza boja, svjetlini, dimenzijama i potrošnji'. Kompanija je najavila kako će se novootkriveni ekran naći na masovnom tržištu po otkrivanju sljedeće mobilne perjanice, LG G4 krajem mjeseca

Visoka razlučivost od 2.560 puta 1.440 piksela nije posebna novost za ovog proizvođača, koji se za to odlučio još na modelu LG G3. Međutim, dok je razlučivost na tom uređaju bila visoka, testovi su pokazali da nedostaje svjetline, a i potrošnja je bila značajna. Dio tih problema bi trebala popraviti nova generacija mobilnih ekrana, koje su upravo predstavili u LG-ju.

50-postotno povećanje kontrastnog omjera u odnosu na dosadašnja QHD LCD rješenja, povećanje svjetline za 30 posto bez povećanja potrošnje samo je dio priče. Zaslon će, pored značajnih poboljšanja u kvaliteti prikaza donijeti i AIT tehnologiju (Advanced In-Cell Touch), koja će osigurati izvrsnu preciznost kod dodirivanja ekrana, čak i kada je ekran vlažan.


Posebno je zanimljivo to da, dok Samsung i LG paralelno razvijaju OLED tehnologije, u LG-ju na mobilnim uređajima u pravilu preferiraju IPS LCD tehnologije prikaza. S nestrpljenjem se očekuje LG G4 i prvi pogled na novorazvijeni ekran.