Kitty Hawk Flyer

Leteće automobile ugledat ćemo puno prije nego što smo mislili

07.06.2018 u 10:35

Bionic
Reading

Prvi punokrvni leteći automobil Kitty Hawk Flyer može letjeti oko dvadeset minuta, a kontrole su zapanjujuće jednostavne

Otkad znamo za sebe prva stvar koja nam je pala na pamet kada bismo zamišljali budućnost su roboti i leteći automobili. Ideja o zujalici koja se izdiže iz popodnevne gužve i nadlijeće zakrcana križanja puna živčanih vozača također je jedna od fantazija koje su nas veselile svaki put kada bismo i sami zapeli u krkljancu.

  • +11
Dronovi Izvor: Pixsell / Autor: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Budućnost uživo

Danas gledamo hrpe prototipova nebeskih luka na koje će se jednog dana spuštati leteći taksiji  no osobna vozila koja se mogu vinuti u nebo su, čini se, i dalje tema znanstvene fantastike.

Ili možda nisu.

apple

Donosimo trikove profesionalnih fotografa za najbolje iPhone fotografije

Pogledaj galeriju

Larry Pageov eksperimentalni leteći automobil Kitty Hawk Flyer upravo je prošao testni let te je uspješno prezentiran u reportaži CNN-a tijekom koje je novinarka sjela u vozilo i provozala ga iznad sigurne površine jezera. Premda koncept ovog vozila možda najavljuje zračne akrobacije i sumanute brzine, Kitty Hawk je svoj let odradio 'penzionerski', držeći se svega tri metra iznad površine te krećući se pitomom brzinom od oko 10 kilometara na sat.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Kitty Hawk

Kao u videoigri

Ono što je super oko cijele priče je da je novinarka CNN-a Rachel Crane imala potpunu kontrolu nad vozilom te je koristeći dvije kontrolne palice uspjela poletjeti i sletjeti bez poteškoća. Za let Flyerom, naime, trebalo je odraditi malu vozačku školu koja, za razliku od one za prizemljena vozila, traje manje od sat vremena.

Leteća prometala budućnosti

Glavni inženjer Todd Reichert tvrdi da je letjelica samo početak velikog plana eliminacije zemljanog prometa. 'Na putu smo od rekreacije prema istraživanju koje vodi do punokrvnog zračnog prijevoza' rekao je Crane.