HTC LEGEND

Legenda među pametnim telefonima

07.05.2010 u 14:02

Bionic
Reading

HTC Legend možemo nazvani usavršenim primjerkom nešto starijeg pametnog telefona HTC Hero. Telefon je dosta napredovao kao hardverska platforma, a značajno mu je pomogla i novija verzija operativnog sustava Android

HTC se u zadnjih godinu dana poprilično preorijentirao s operativnog sustava Windows Mobile na Googleov Android i u relativno kratkom roku dosegao iznimno visoku kvalitetu proizvoda. Time ne želimo sugerirati da su HTC-ovi telefoni zaostajali po svojoj kvaliteti, ali ne možemo zanijekati činjenicu da je iPhone zadnjih nekoliko godina postavio nova mjerila po pitanju opće kvalitete pametnog telefona koja obuhvaćaju kvalitetu izrade, hardver, estetiku, funkcionalnost operativnog sustava i lakoću korištenja. Malo tko se odmah mogao nositi s tom Appleovom kombinacijom u kojoj su prednjačile jednostavnost korištenja i kvaliteta izrade. Danas se Apple ima čega bojati, a kako stvari izgledaju, najopasnija su mu konkurencija upravo HTC-ovi pametni telefoni bazirani na Androidu.

Legend je kompaktan uređaj izvrsno pogođenih dimenzija koje ga čine najmanjim mogućim telefonom s kojim je još uvijek lako upravljati preko ekrana osjetljivog na dodir. Jednostavan dizajn s lagano zakrivljenim donjim dijelom kućišta podsjeća na Hero, ali je Legend daleko solidniji uređaj. Najave kućišta izrađenog od jednog komada aluminija nas se nisu ni upola toliko dojmile kao sada kada smo uređaj primili u ruku. Iznimno lagan telefon odaje odličan osjećaj čvrstoće koji proizvođač uparuje sa prekrasnim AMOLED ekranom. Kao što smo već rekli, Apple ima razloga strahovati.

Tko god je isprobao Hero, doživio je lagana zastajkivanja i stekao općeniti dojam da je telefon opremljen preslabim procesorom. Legend je potpuna suprotnost. Brzina je upravo fantastična, a nigdje nismo naišli na zastajkivanje ili poteškoće. Neobično s obzirom na to da se radi o tek nešto malo jačem procesoru. Jedino što dugo traje na ovom telefonu je početno paljenje. Sve ostale komande koje ćete mu izdavati se izvršavaju trenutno.

Sam operativni sustav je HTC prekrio svojim sučeljem Sense. Sense nudi sedam ekrana na koje korisnik može staviti vremensku prognozu, vijesti iz RSS kanala po svom izboru, kontakte, elektronsku poštu ili pristup socijalnim mrežama. Nešto slično gadgetima u Windowsima. Vrlo jednostavno se koristi i nudi željene informacije na svega dva-tri doticaja ekrana prstima.

Android nije toliko jednostavan za korištenje kao OS iPhone, ali nije ni puno kompliciraniji. Nudi nešto više opcija oko pisanja i slanja poruka od čega bi izdvojili izvještaj o isporučenoj poruci. Jako nam se dopala mogućnost da prilikom tipkanja telefon pritisak tipke označi kratkom vibracijom. Ta opcija je već viđena na nekim mobitelima, ali kada se kombinira s vizualnim iskakanjem tipke na virtualnoj tipkovnici, mogućnost pogrešaka pri tipkanju se bitno smanjuje.

HTC se ovim, ali i drugim svojim modelima pridržava standarda dogovorenih u industriji, pa je tako sučelje za spajanje na računalo microUSB, a preko tog konektora se telefon i puni. Slušalice se spajaju standardnim 3,5 mm konektorom i to bi bilo to što se tiče konektora na tijelu telefona.

Za kraj moramo napomenuti da je HTC uključio podršku za mutitouch pinch pokret te za Adobe Flash. Flash ne radi savršeno s videomaterijalima, ali se zato otvaraju sadržaji na internetskim stranicama prezentirani tom tehnologijom.

HTC Legend je odličan moderan pametni telefon i svatko tko je u potrazi za sličnim uređajem trebao bi uzeti Legend u uži izbor.

HTC Legend
Dimenzije: 112,56x12 mm
Masa: 126 grama
Ekran: AMOLED, kapacitativni
Rezolucija i dijagonala: 320x480, 3,2
Memorija: microSD
CPU: Qualcomm MSM 7227 600 MHz
Kamera: 5 MP
GPS: A-GPS
Radio: FM
OS: Android 2.1
Ustupio: HTC
Cijena: 3.500 kuna