svemirski program na prekretnici

Lansiran EGNOS V3: Evo zašto je to dobra vijest za sve korisnike satelitske navigacije u Europi

11.10.2019 u 14:52

Bionic
Reading

Satelit će podržati novu generaciju EGNOS-ovog programa. Za redovne korisnike to znači preciznije GPS informacije, više sigurnosne standarde u dostavi, zrakoplovstvu ili veću preciznost u poljoprivredi

Satelit EUTELSAT 5 West B uspješno je lansiran u srijedu s lansirnog vozila Proton M/Breeze M iz područja Pad 39 na kozmodromu Baikonur u Kazakhstanu, noseći EGNOS-ov teret GEO-3. Satelit će podržavati EGNOS V3 - novu generaciju programa EGNOS (European Geostationary Navigation Overlay System).

Satelit se odvojio od lansirnog vozila 15 sati i 36 minuta nakon lansiranja, a testiranje tereta EGNOS GEO-3 bi trebalo početi dva tjedna nakon odvajanja.

Povećana dostupnost usluga

EGNOS V3 će biti pojačanje GPS-u i Galileu u pojasevima L1 i L5. Osim toga, pružit će dodatne usluge pojačanja satelitskog sustava putem novog SBAS kanala na pojasu L5 i pružit će povećanu dostupnost EGNOS-ovih usluga unutar i izvan zemalja članica Europske unije.

Podaci koje pruža EGNOS poboljšavaju točnost i pouzdanost informacija o geolokaciji Izvor: Društvene mreže / Autor: European GNSS Agency

Novu generaciju programa EGNOS odlikuje pojačana sigurnost, što će povećati izdržljivost EGNOS-ovih usluga u slučaju potencijalnih prijetnji. EGNOS V3 će biti dostupan 2024. i pojačat će Galileove signale od 2025.

'Ovo uspješno lansiranje važna je prekretnica za svemirske programe EU EGNOS i Galileo. U orbitu nosi kamen temeljac nove generacije EGNOS-a, što će poboljšati i proširiti pružanje EGNOS-ovih usluga i omogućiti programu da pojača signale s Galileovih satelita, zatvarajući tako puni krug Europskog globalnog navigacijskog sustava', rekao je Carlo des Dorides, izvršni direktor Europske agencije za GNSS (GSA), službene regulatorne agencije Europske unije.

Trenutna generacija EGNOS V2 već poboljšava točnost pozicioniranja i podržava primjene u nizu sektora, od precizne poljoprivrede i otpreme do zrakoplovnog sektora.

Možda ga ne vidite, ali svaki put kad letite, EGNOS je s vama. Pomaže avionima da slijeću sigurno i na vrijeme i pritom smanjuju emisiju CO2 i buku Izvor: Društvene mreže / Autor: European GNSS Agency

Što je EGNOS i čemu služi?

EGNOS je europski regionalni satelitski sustav koji se trenutačno se koristi za poboljšanje performansi GPS-a te će pojačati Galileo od 2025. Implementiran je radi pružanja usluga sigurnosti navigacije u zrakoplovstvu, pomorstvu i na kopnu te koristi GNSS mjerenja referentnih stanica raspoređenih uglavnom u Europi i Sjevernoj Africi. Ti podaci poboljšavaju točnost i pouzdanost informacija o geolokaciji (GNSS položaju).