PLAN ZA 2014.

Kupiš TV, na poklon dobiješ mobitel. Tako to vide u LG-ju

06.06.2014 u 06:55

Bionic
Reading

LG-ova linija televizora namijenjenih hrvatskom tržištu za 2014. uključuje OLED, Ultra HD, Smart+ te Smart televizore. Uz neke od njih LG dijeli smartphone i 100 GB prostora u oblaku

Iako su tema susreta s predstavnicima medija bili televizori i uz njih vezan softver, Mario Medved, direktor LG-a Hrvatska, druženje s novinarima otvorio je opaskom da je pametni telefon G3 te tvrtke nedavno prodajom nadmašio Samsungov Galaxy S5.


'U Samsungu kažu da će to nadoknaditi prodajom na globalnoj razini. No Južna Koreja je uvijek bila dobra mjera usporedbe. Nadam se da je to naznaka promjene trenda i da ćemo je osjetiti i ovdje', rekao je.

U suradnji s M SAN-om, LG će pomoći sto poplavom pogođenih obitelji u Slavoniji.

Zakrivljeni OLED (klikni za uvećanje)

Što se modela s tehnologijom OLED tiče, predstavljen je LG 55EA970V, a dostupan je po cijeni od 26.999 kuna. Uz njega promotivno dijele smartphone G Flex. Dok traje akcija, naravno. To se odnosi i na ostale pametne telefone spomenute u ovom tekstu.

Uređaj kombinira tehnologiju CINEMA 3D s mogućnostima Smart TV-a. LG-ovi WRGB OLED televizori imaju dodatni bijeli potpiksel radi boljeg prikaza boja i omjera kontrasta. Pozadina televizora, izrađena od plastike ojačane karbonskim vlaknima (CFRP), štiti tanki zaslon dijagonale 55 inča (139,7 centimetara) te pridonosi maloj težini uređaja.

Zahvaljujući jednostavnoj strukturi, debeli su svega 4,3 mm, a blaga zakrivljenost omogućava jednaku udaljenost svakog dijela zaslona od očiju za iznimnu preciznost boja te jasnoću pokreta bez ikakvog zamućenja, neovisno o osvijetljenosti prostorije ili kutu gledanja.

Zvučnici su ugrađeni u stalak i usmjereni naprijed. U LG-u posebno naglašavaju njihove dobre performanse kod frekvencija srednjeg i visokog raspona.

Ultra HD UB85 (klikni za uvećanje)


Ultra HD televizori imaju unaprijeđene IPS zaslone i razlučivost od 3840 puta 2160 piksela, četiri puta veću od Full HD TV-a, pružajući sliku od 8,3 milijuna piksela.

Unaprijeđeni Triple XD Engine osigurava visoku postojanost boja. Uz LG-ov Tru-ULTRA HD Engine, ovi televizori omogućuju poboljšanje razlučivosti (upscaling) bilo kojeg sadržaja na Ultra HD kvalitetu slike za kut vidljivosti od 178 stupnjeva i oštru sliku bez zamućenja.

Dolaze s ugrađenim HEVC (High Efficiency Video Coding) dekoderom, a on prvi u industriji može reproducirati Ultra HD sadržaj izravno s USB prijenosne memorije.

Tu su i pristup premium sadržaju, brojne funkcije dijeljenja sadržaja s ostalim uređajima, tehnologija Cinema 3D, dvokanalni sustav zvuka...

Imali smo prilike vidjeti model LG 55UB850V, dostupan na našem tržištu po cijeni od 16.999 kuna. Uz njega LG dijeli G Pad 8.3.

Novi Smart+ televizori s dizajnom Cinema Screen donose napredne pametne usluge, aplikacije i 3D sadržaj, ali i nove značajke za streaming i dijeljenje sadržaja. Kupce određenih modela tog dizajna očekuje i pametni telefon Optimus L7 II.

Ovako izgleda webOS

Novost je i operativni sustav webOS, razvijen temeljem OS-a Palm koji je LG prije godinu dana kupio od Hewlett-Packarda i u potpunosti prenamijenio u platformu za svoje pametne televizore.

Oslanjajući se na prethodni sustav Netcast, nudi intuitivno korisničko sučelje, s velikim naglaskom na jednostavnost korištenja. Prilično je šaren, u stilu animiranog filma, i djeluje kao lagan za savladati čak i onima koji nisu tehnički potkovani.

Prvi put kad pokrenete LG-ov pametni televizor s platformom webOS, na zaslonu će se pojaviti animirani lik BeanBird koji pomaže u povezivanju i procesu postavljanja.

Za više savjeta treba protresti daljinski upravljač Magic Remote ili pritisnuti tipku OK. WebOS će prepoznati vanjski uređaj koji priključite na televizor i prikazati skočni izbornik s relevantnim opcijama.

Novi Launcher, izbornik u donjem dijelu zaslona koji je moguće pomicati lijevo-desno, omogućava i prebacivanje između televizijskog programa, pametnog sadržaja i sadržaja pohranjenog na vanjskim uređajima bez potrebe za povratkom na početni zaslon.

Izbornik Live, koji se može pokrenuti tijekom gledanja TV-a, nudi pristup pretraživanju, preporukama i opcijama za svaki kanal. WebOS nudi i pristup kolekciji aplikacija u LG Storeu.

LB730V (klikni za uvećanje)


Od predstavljanja linije Smart+ televizora s platformom webOS u ožujku 2014. diljem svijeta prodano je više od milijun ovih uređaja, pohvalili su se u LG-u. Očekuju da će taj broj do prve polovice 2015. narasti na 10 milijuna.

Predstavljena su dva modela_ LG 42LB730 dostupan je po cijeni od 6499 kuna, a LG 42LB670 može se nabaviti za 5799 kuna.

U ponudi su i modeli TV-a s operativnim sustavom Netcast, izdanje 4.5. Dobili su usluge kao što su funkcionalni preglednik interneta, LG Cloud, NFC Tag On, 2nd Display i sustav podatkovne komunikacije MiracastTM.

Tu je i redizajnirani daljinski upravljač Magic Remote osjetljiv na pokrete pa je televizorom moguće upravljati pokazivanjem, kotačićem i gestama. Na raspolaganju je i funkcija prepoznavanja glasa Voice Mate te omogućava pretragu Smart TV ekosustava.

Predstavnik linije, model LG LB580V, dostupan je za 4499 kuna.

U sklopu promotivne akcije '5 godina sigurnosti'LG-ovi televizori s dizajnom Cinema Screen i platformom webOS te ULTRA HD televizori kupljeni do 30. lipnja dostupni su, umjesto uobičajenog dvogodišnjeg, uz produljeno petogodišnje jamstvo.

A uskoro će podijeliti i 100 GB besplatnog prostora u računalnom oblaku, najavili su.