PRVI KORACI

Kupili ste mobitel s Androidom. Što sad?

18.05.2014 u 08:01

Bionic
Reading

Treba uložiti nešto vremena i truda kako bi upogonili svoj novi uređaj s instaliranim Androidom, no isplati se. Evo što svakako trebate napraviti, u deset koraka

1) Preskočite suvišne upute i servise
Logirajte se u svoj korisnički račun na Googleu. Ako ga nemate, napravite ga. Zašto? Zato što ćete tako lakše dolaziti do aplikacija i servisa. Sve ostalo je opcionalno i može čekati, pa i biti zanemareno u potpunosti.


2) Počistite sve
Da, tako je, dobro ste shvatili. Počistite sve ikonice i widgete koje vidite na početnom zaslonu, pa krenite ispočetka. Ne brinite, tako nećete obrisati aplikacije, već samo ukloniti prečice do njih. Postavite na početni zaslon (ili više njih) samo ono što doista koristite.

3) Riješite se suvišnog softvera
Androidi, na žalost, dolaze s puno toga nepotrebnog. Kako bi se toga riješili, otvorite postavke, pa Apps ili Applications i pronađite All.

Možda će vas malo zbuniti to što ćete ovdje naći ne samo samostalne aplikacije, već i one sistemske, koje baš i ne želite ukloniti. U pravilu, aplikaciju možete bezbrižno deinstalirati ako ju operativni sustav također prikazuje i kad otvorite izbornik s aplikacijama. Pročešljajte popis, uklonite sve što ne želite. Neke nećete moći maknuti, ali ćete ih moći isključiti.

4) Prilagodite postavke za Gmail
Izdanje Gmaila za Android je odlično, ali možda vam se neće svidjeti neke njegove osnovne postavke. Otvorite aplikaciju, potražite ikonicu s tri točkice u gornjem desnom kutu (ili aktivirajte meni), odaberite Settings.

Kucnite po svojoj e-mail adresi, pa na Index sound & vibrate. Primate li puno pošte, definitivno želite odabrati Sound, pa Silent kako bi utišali svoj uređaj.

Vratite se u glavni izbornik s postavkama, odaberite General settings. Želite li radije brisati e-poruke umjesto arhiviranja, odaberite Archive & delete actions, pa Show delete only. To će vam omogućiti brisanje poruka potezom prsta na desnu stranu. Dugme za brisanje pojavit će se i kad provjeravate poštu među obavijestima.

5) Uključite neograničeno pohranjivanje za fotografije
Brojni novi Androidi imaju aplikaciju Google+ Photos, koja može automatski spremiti sve fotografije i video zapise s vašeg mobitela. Apsolutno vam je potrebna ako želite sačuvati svoje uspomene na sigurnom. Ako ju nemate, možete ju dobiti zajedno s aplikacijom za Google+.

No, pazite: po početnim postavkama, spremit će sve u punoj rezoluciji, a vi na Googleu imate ograničenu besplatnu memoriju (15 GB). Stoga je mudro otvoriti postavke u aplikaciji, odabrati Auto Backup i postaviti veličinu fotografija (Photo size) na Standard. To će ograničiti širinu na 2048 piksela, što je dovoljno dobro za prikaz na većini zaslona.


6) Provjerite postavke u trgovini Google Play
Kako trud koji ste uložili u čišćenje u drugom koraku ne bi bio uzaludan, otvorite aplikaciju za Google Play, povucite prstom po zaslonu na desnu stranu, odaberite Settings i odznačite kućicu na kojoj piše Add icon to Home screen. Nove aplikacije i dalje će biti dostupne u izborniku s aplikacijama, koji se pojavljuje pri dnu početnog zaslona.

Kad ste već tu, na istom meniju isključite obavijesti o nadogradnjama aplikacija.

7) Postavite Android Device Manager
Device Manager je Androidova verzija Appleove značajke Find My iPhone, pomoću koje možete pronaći, obrisati ili zaključati izgubljeni ili ukradeni mobitel.

Otvorite aplikaciju Google Settings (ne glavnu aplikaciju za postavke) i odaberite Android Device Manager. U meniju možete odabrati koje ćete značajke za upravljanje na daljinu uključiti. Kad završite s postavkama, spremite kraticu za pristup web odredišta Device Managera kako bi mu kasnije lakše pristupili.

8) Nabavite aplikacije
Ima ih stvarno jako puno zabavnih, korisnih i poučnih. Pogledajte kojih 50 je odabrao časopis Time ili neke koje su nama zapele za oko


9) Postavite ponešto widgeta (ali s mjerom)
Widgeti su među najboljim značajkama koje Android nudi jer omogućavaju brz pregled korisnih informacija ili pristup funkcionalnostima aplikacija odmah s početnog zaslona. No, neke od njih nećete moći redovno nadograđivati, drugi će preko mjere cijediti bateriju, a ima i onih koji nisu naročito korisni ili su jednostavno ružni.

U svakom slučaju, nemojte pretjerivati. Odaberite nekoliko koji vam se doista sviđaju za svaki od početnih zaslona, rasporedite ih prema žanru i svrsi.

10) Naučite rukovati obavijestima
Nakon što instalirate aplikacije, otkrit ćete kako su neke među njima nevjerojatno zamorne s gomilom neželjenih notifikacija. Jednostavno ćete ih utišati ako otvorite postavke, pa Applications ili Apps. Pod tabom Downloaded odaberite aplikaciju koja vas gnjavi i odznačite kućicu Show notifications

Izvor:Time