testiranje na Covid-19

Kućni setovi za testiranje na bazi sline manje su učinkoviti od briseva nosa i grla, ali...

03.09.2020 u 15:55

Bionic
Reading

Prema američkim istraživanjima, pribor koji koristi slinu za testiranje na COVID-19 manje je učinkovit u otkrivanju virusa od standardnih briseva nosa i grla, ali ima i neke prednosti

Prema američkim istraživanjima, pribor koji koristi slinu za testiranje na COVID-19 manje je učinkovit u otkrivanju virusa od standardnih briseva nosa i grla.

Komplet za testiranje kojim se samostalno rukuje kod kuće pomogao bi smanjiti potrebu za zdravstvenim radnicima, osobnom zaštitnom opremom i klinikama za ispitivanje, ali studija je pokazala da je od 70 pozitivnih uzoraka virus otkriven u 80 posto briseva i 68,6 posto uzoraka sline.

Istraživači kažu da iako je testiranje sline imalo nižu stopu otkrivanja, ipak može biti od koristi za udaljene, ranjive ili zahtjevne populacije.

Istraživači sa Sveučilišta Ottawa, Sveučilišta Dalhousie i Nacionalnog mikrobiološkog laboratorija utvrdili su da su standardne dijagnostičke metode nazofaringealnog i orofaringealnog brisa otkrile više slučajeva Covida-19 nego ispitivanje sline kod pacijenata koji su bili asimptomatski, ali s visokim rizikom ili koji su bili blago simptomatski.

No, kažu istraživači, unatoč nižoj procijenjenoj stopi otkrivanja u usporedbi s testiranjem brisa, testiranje sline ima nekoliko prednosti, jer ne zahtijeva obučeno osoblje ili trošenje kompleta osobnih zaštitnih sredstava, može se raditi izvan centara za testiranje i bolje ga podnose djeca i osjetljivi na podražaje.

Koga zanima više, detalje može pronaći u znanstvenom radu koji je objavio ACP Journals.