NOVI PROBLEMI

Krši li Volkswagen patentne licence za svoje hibride?

22.05.2016 u 10:39

Bionic
Reading

U travnju je kompanija Paice pokrenula tužbu protiv Volkswagena, s tvrdnjom da njihovi hibridni modeli krše patente, baš kao i kompanije Toyota, Ford, Hyundai i Kia. US International Trade Commission je stoga otvorila i službenu istragu kako bi vidjeli koriste li se patentirane tehnologije bez dozvole

Paice je već ranije ostvario nagodbu s drugim spomenutim proizvođačima, a Toyota i Hyundai/Kia danas imaju licencne sporazume. Sad je veliko pitanje misli li već ranjeni VW uopće voditi ovu borbu na sudu. Za sada nisu pružili nikakve izjave.

Kompanija Paice je osnovana ranih devedesetih godina, a s vremenom su ostvarili 29 patenata (u SAD-u i šire) vezanih uz hibridne tehnologije. Osnivač kompanije je Alexei Severinsky, čovjek koji je 2008. dobio ono što je htio - svojevrsnu titulu izumitelja modernog hibridnog motora.

'Od 2001. pa sve do 2004., Paiceovi inženjeri su proveli više od 350 dana u Njemačkoj dijeleći patentiranu hibridnu tehnologiju s Volkswagenom (...) Nakon što su naučili sve što su imali od Paicea, Volkswagen je naglo prekinuo suradnju i nikad nije licencirao našu tehnologiju', navodi ova kompanija. 'VW se u konačnici odlučio na izradu čistih dizelaša, umjesto investiranja u hibridna vozila. Ovi dizelski modeli pak nisu mogli proći američke regulacije o emisijama štetnih plinova te je VW instalirao sustave za varanje na testovima. Naposljetku, VW je morao varati u svojim pokušajima kako bi postigao ono što je bilo moguće s našom tehnologijom. Sad kad je VW Grupi zabranjeno prodavati dizelske modele u SAD-u, fokusirali su se na hibride za brandove VW, Audi i Porsche. S obzirom na to da su odbili licencirati našu tehnologiju, Volkswagen bi morao dobiti zabranu uvoza svojih vozila u SAD', piše Paice.

Američko tijelo USITC nije donijelo nikakvu preuranjenu odluku, već je reklo kako će provesti opsežnu istragu oko cijele stvari.