NOVA STUDIJA

Kriminal kozmičkih proporcija: Znanstvenici su otkrili sustave koji u sebi možda kriju ukradene planete

10.09.2022 u 10:38

Bionic
Reading

Najnovija studija sugerira da neki sunčevi sustavi sadrže ukradene planete. Evo kako to objašnjavaju znanstvenici

U astronomiji postoji pravilo koje glasi da ako je zvijezda triput veća od našeg Sunca, onda vjerojatno ne može imati planete velike kao Jupiter. Rezoniranje glasi da velike zvijezde izbacuju velike količine radijacije te stvaraju okružje koje je previše toksično za mlade svjetove koji bi dosegli veličinu plinovitih divova kakve imamo u našem sustavu. Jupiter je, usporedbe radi, 1300 puta veći od Zemlje.

'Premda planeti mogu nastajati oko masivnih zvijezda, vrlo je teško zamisliti plinovite svjetove poput Jupitera i Saturna koji bi nastali u tako negostoljubivim okružjima u kojima radijacija Sunca može izbrisati planete prije nego što se u cijelosti formiraju', rekao je Richard Parker, astrofizičar na Sveučilištu Sheffield. Unatoč tome, neki primjeri poriču tu teoriju.

Znanstvenici su proteklih godina prepoznali bar dva bizarna sustava u kojima postoje planeti veličine Jupitera koji se kreću oko ogromne zvijezde. Parker i kolege u srijedu su izložili novu teoriju koja bi mogla otkriti razlog zbog kojeg u tim sustavima postoje divovski planeti - zvijezde oko kojih se kreću doslovno su ih ukrale.

'Riječ je, u suštini, o planetarnoj krađi', rekla je Emma Daffern-Powell, astronomkinja na Sveučilištu Sheffield i koautorica studije objavljene u Monthly Notices of the Royal Astronomical Society.

Kozmičke lopuže

Premda se svemir smatra kotlom u kojem se otapaju i stvaraju zvijezde, pretpostavlja se da su čak i najkontradiktornija svemirska tijela trebala nastati od prašine i plina. Više zvijezda, na koncu, dijeli jedne zvjezdane jaslice, što je, prema najnovijoj studiji, sam korijen ove kozmičke zavrzlame.

S obzirom na to da u tim jaslicama također nastaju planeti, bilo u orbiti zvijezde, bilo u slobodnom mediju svemira, one mogu završiti kod susjedne zvijezde, pogotovo ako je ona veća i jača od domaćina. 'Znamo da masivne zvijezde u tim jaslicama imaju veći utjecaj te vjerujemo da mogu grabiti ili krasti planete koje zovemo BEASTies', kaže Daffern-Powell.

'BEAST planet nov je pojam koji se pridružuje brojnim kategorizacijama zapanjujuće različitih egzoplanetarnih sustava - od onih gdje planeti kruže oko zvijezda sličnih Suncu do onih koji se vrte oko mrtvih zvijezda', rekao je Parker.

ASTRONOMIJA

[FOTO] Znate li ih? Tajne koje kriju sateliti čudnovatog Saturna

Pogledaj galeriju

Ukratko, tim je do tog zaključka došao uz pomoć računalnih simulacija koje pokazuju da BEAST planeti mogu biti ukradeni tijekom prvih deset milijuna godina zvijezdinog životnog ciklusa.

Priroda Zemljinog sustava

  • +7
Ovo su najljepše fotografije svemira snimljene teleskopom Spitzer Izvor: Licencirane fotografije / Autor: NASA

Utješne vijesti o našem sustavu glase da Jupiter odavno imamo zato što mu Sunce nije usporavalo rast. S druge je strane uznemirujuća činjenica da, nastavlja Parker, 'naši rezultati doprinose tezi da se planeti u puno udaljenijim orbitama - više od sto puta većima od one Zemljine - možda ne nalaze u orbiti svoje matične zvijezde'.