Znate li napisati dobar životopis? Pritom ne govorimo o pukom nabrajanju poslodavaca kronološkim redom, već smislenu cjelinu koja će pokazati dosadašnje iskustvo, obveze i odgovornosti koje smo imali prilikom svakog zaposlenja. Dobar životopis stavlja u kontekst sve naše vještine, te nas izdvaja od ostalih kandidata prilikom prijave za posao. Koristeći ključne riječi i izraze, s dobro napisanim životopisom možemo otvoriti prava vrata za karijeru iz snova. Zato ne čudi što mnogi strepe od trenutka kada moraju stati za tipkovnicu računala i na praznom papiru iscrtati svoj dosadašnji poslovni put. Srećom, ovo je  područje u kojem su novi alati umjetne inteligencije (AI) poput ChatGPT-a mogu biti od velike pomoći.

Pisati životopis pomoću umjetne inteligencije – da ili ne?

Sposoban da za nas sastavi članak, napiše bilo koji tekst ili generira kod određene aplikacije, ChatGPT mijenja način na koji razmišljamo o zadacima povezanim s pisanjem, istraživanjem, programiranjem i automatizacijom. Alat kojeg pokreće umjetna inteligencija može pružiti nadahnuće svima koji ne znaju na pravi način razmišljati o svojim postignućima u prethodnim zaposlenjima. Za početak, možemo unijeti svoj trenutni ili bivši opis posla i zatražiti od ChatGPT-a da generira uzorke postignuća za tu ulogu. Iako većina njih mogu biti potpuno izmišljena, možemo upotrijebiti ove informacije kako bi razmislili o sličnim postignućima na koja smo možda zaboravili ili ih uzimali zdravo za gotovo. Ono što ne možemo, je prepisati njegov odgovor od riječi do riječi i uzeti to kao činjenicu. Možemo, ali riskiramo da budemo shvaćeni neozbiljno i na kraju ne dobijemo željeni posao.

Kao i sa svakom tehnologijom, za korištenje umjetne inteligencije potrebno je prije svega koristiti onu vlastitu, ljudsku inteligenciju. Jednostavna logika nam govori da ćemo za generičke upite dobiti i generičke odgovore, a unese li nekoliko različitih osoba isti upit, ni rezultati neće mnogo varirati- Možemo samo zamisliti osobu zaduženu za zapošljavanje u određenoj kompaniji kada dobije nekoliko generički napisanih, skoro pa istovjetnih životopisa.

Dok se u mnogim tvrtkama smatra prednošću to što poznajemo moderne tehnologije i znamo se njima koristiti, neke bi tvrtke ovu suradnju s tehnologijom mogle vidjeti u nepovoljnom svjetlu. Dok će većina organizacija s vremenom morati prihvatiti promjenu tehnologije, trenutno je najbolje istražiti tvrtku u koju se prijavljujemo prije nego što odlučimo hoćemo li koristiti umjetnu inteligenciju i hoćemo li taj podatak otkriti prilikom razgovora za posao, uspijemo li do njega uopće doći.

Prednosti korištenja umjetne inteligencije za pisanje životopisa

  1. Prilagodba sadržaja – ako imamo postojeći životopis, ChatGPT nam može pomoći da ga prilagodimo različitim radnim mjestima. Na primjer, stvaranjem upita koji uključuje postojeći životopis s tekstom iz novog oglasa za posao, ovaj alat može preporučiti kako najbolje istaknuti svoje prednosti u odnosu na poziciju za koju apliciramo.
  2. Podrška pri pisanju – umjetna inteligencija može ubrzati proces pisanja, generirajući nacrt dokumenta i ideje prikladne za ono što tražimo. Iako generirani tekst moramo svakako dobro proučiti i prilagoditi našim specifičnim zahtjevima, barem na može dati dobre ideje za početak pisanja.
  3. Ispunjavanje tehničkih zahtjeva – baš kao i za pisanje, ljudski resursi mnogih kompanije koriste upravo umjetnu inteligenciju za obradu pristiglih životopisa. Koristeći sustave za praćenje kandidata (ATS) kako bi otkrili ključne riječi i fraze relevantne za određeni posao, mogu jednostavno filtrirati one životopise koji se čine najprikladniji. Umjetna inteligencija nam pomaže da odaberete prave ključne riječi i fraze kako bismo povećali svoje šanse da uvjerimo sustav da smo pravi odabir za određenu poziciju.

Mane korištenja umjetne inteligencije za pisanje životopisa

  1. Generičko pisanje – ChatGPT je obučen korištenjem velikih količina tekstualnih podataka, što znači da je sklon korištenju riječi ili fraza koje se češće pojavljuju u podacima korištenim za njegovu obuku. Zato njegovi tekstovi mogu djelovati generički, kao da ih je pisao alat, što i jest slučaj.
  2. Alat ne zna baš sve – unatoč tome što se naziva “umjetnom inteligencijom”, nije inteligentan na isti način kao mi. Ipak se radi o alatu kojeg su obučili ljudi, ali nije čovjek. Prije nego se uopće upustimo u izradu životopisa, važno je znati na koji posao se prijavljujemo i znati koje su specifične vještine potrebne za obavljanje te uloge.
  3. Izmišljanje podataka – kada nešto ne zna, alat će često odgovore jednostavno izmisliti. Takvo ponašanje nazivamo haluciniranjem. Koristimo li njegove tekstove bez provjeravanja i prilagodbe, može se dogoditi da potencijalnim poslodavcima predamo ništa drugo nego bajku s mnogo zanimljivih ključnih riječi, ali bez značenja ili relevantnosti.

Kako iskoristiti ChatGPT za izradu životopisa

Ključ za dobivanje najkorisnijeg odgovora leži u korištenju upita koji djeluju kao smjernice. Najvažnije je da ne prihvatimo prvi rezultat koji dobijemo, već da kritički pregledamo i usavršimo dobiveni sadržaj prema našoj specifičnoj potrebi. Pregledavanje dobivenog materijala više puta je više nego potrebno, kao i temeljita lektura i korektura jednom kada mislimo da imamo sve što trebamo.

Naš bi životopis trebao imati jasne odjeljke, od kojih svaki ističe različite aspekte našeg profesionalnog iskustva, a nužni su svakako sljedeći:

  • Kontakt podaci: Ime, broj telefona, e-mail adresa i grad.
  • Osobni sažetak: Kratak pregled naših ciljeva u karijeri i onoga što možemo pridonijeti na novom poslu.
  • Vještine: Popis tehničkih i mekih vještina kojima raspolažemo, a koje su relevantne za ulogu.
  • Radno iskustvo: Pojedinosti o sadašnjim i prethodnim poslovima, uključujući naše odgovornosti, postignuća i rezultate.
  • Obrazovanje: Diplome, tečajevi i certifikati koje posjedujemo.

Za svaki od ovih dijelova možemo upitati alat da nam pomogne raspisati ih. Za dobivanje najboljih odgovora ključno je unijeti odgovarajuće upite, kroz nekoliko kraćih upita.


1. Budite konkretni i pružite kontekst o svojim iskustvima, postignućima i vještinama.

(“Napiši životopis u kojem ćeš u osobnom sažetku obuhvatiti moje iskustvo kao urednika sadržaja na čitanom web portalu, koji je postao najposjećeniji blog u Hrvatskoj.”)

2. Unesite upute koje detaljno opisuju što želite dobiti u odgovoru.

(“Koristi način pisanja koji bi rezonirao s osobom u ljudskim resursima u tehnološkoj industriji.”)

3. Konkretni i relevantni podaci pomažu pri dobivanju specifičnog odgovora

(“Ovo su moje diplome i certifikati, napiši što bi trebao izdvojiti kao ključno za poziciju na koju se prijavljujem.”)

Eksperimentirajte s različitim uputama, a zatim odaberite rezultate koji vam najviše odgovaraju.


Primjeri za pisanje novog životopisa uz pomoć umjetne inteligencije

Evo nekoliko jednostavnih, ali učinkovitih upita koje možemo uputiti umjetnoj inteligenciji kada stvaramo potpuno novi životopis:

Napiši sažetak životopisa. Imam 2 godine iskustva u sektoru odnosa s javnošću. Završio sam MBA iz marketinga. Tražim posao u međunarodnoj tvrtki i želim naglasiti svoju mogućnost prilagodbe.

Formuliraj moje radno iskustvo za moj životopis. Radio sam kao suradnik u marketingu u agenciji 2 godine. 6 mjeseci sam vodio tim na domaćem tržištu što je rezultiralo rastom prodaje od 20% za našeg najvećeg klijenta.

Identificiraj i izdvoji ključne riječi i izraze za poziciju stručnjaka za međunarodni marketing.

Prilagodi moj životopis sljedećem opisu posla (zatim priložite željeni oglas za posao).

Provjeri moj životopis i pronađi gramatičke i pravopisne pogreške.

Poboljšanje postojećeg životopisa uz umjetnu inteligenciju

Ponekad nam sasvim novi životopis nije ni potreban, već uz samo nekoliko pravih upita možemo prilagoditi postojeći:

Primjer 1:
Dat ću opis posla za posao za koji se želim prijaviti. Pročitat ćeš opis posla i razumjeti ključne zahtjeve za poziciju – uključujući godine iskustva, vještine i naziv pozicije. Nakon toga ću priložiti svoj životopis. Pregledat ćeš ga i dati povratne informacije na temelju toga koliko je moj životopis prilagođen poslu. U redu?

Primjer 2:
Evo mog životopisa. Bojim se da je previše tehnički napisan za osobu koja će ga pregledavati. Ponovno ga napiši tako da bude pristupačniji osobama koje zapošljavaju. (Priložite tekst životopisa, a zatim i tekst oglasa za posao.)

Primjer 3:
Evo mog životopisa. Pregledat će ga menadžer za tu poziciju i bojim se da ne govori dovoljno jasno o mojoj vrijednosti za tvrtku. Ponovno ga napiši tako da pokaže kako sam ja prava osoba za posao i kako ću doprinijeti timu. (Priložite svoj životopis.)

Podijelite