jack dorsey

Kontroverzni osnivač: 'Žao mi je što je Twitter uopće postao kompanija'

29.08.2022 u 09:52

Bionic
Reading

Bradati guru i bivši direktor popularne društvene mreže otvorio je dušu u nedavnom razgovoru na Twitteru gdje je izrazio kajanje oko nekih životnih poteza

Jack Dorsey možda ovih dana više nije u glavim pričama o Twitteru, no to ga ne sprečava od filozofiranja o kompaniji. U nedavnom tvitu o 'najvećem žaljenju' (uparenom sa pričom o političkom polarizacijom platforme), bivši Twitterov šef s Twitterom je došao do, tako reći, egzistencijalnog dna, napisavši da bi radije da kompanija uopće nije ni postojala.

'Najveći problem i moje najveće žaljenje je to da je Twitter uopće postao kompanijom', tvitao je.

Dorsey ovom izjavom ne kaže da je Twitter kao protokol loš, već da ga nikad nije trebao pretvoriti u biznis. 'Ne vjerujem da ni pojedinci ni institucije smiju biti vlasnici društvenih medija, ili u širem smislu - medijske kompanije,' napisao je Dorsey još u travnju. 'Twitter je trebao biti otvoren i provjerljiv protokol'.

Dorsey, doduše, Twitter nije poslao u ruke bezbrojnih programera na internetu, već je 2013. firmu doveo na burzu i postao milijunaš. Nakon pitanja analitičarke Jane Machun Wong, Dorsey je objasnio da je Twitter trebao biti protokol, a ne firma. Kompanija ima velikih problema sa zadovoljavanjem investitora, planiranje rasta i definiranju što joj je uopće misija, unatoč onome što je postala.

Dok bivši direktor koji se, usput, obogatio na firmi lamentira o tome što je trebao napraviti s kompanijom, kompanija se nalazi u turbulentnom razdoblju, piše TechCrunch.

  • +11
Jack Dorsey Izvor: Profimedia / Autor: Amal KS/Hindustan Times / Shutterstock Editorial / Profimedia

Dorseyjev san nije mrtav, već će se puno vjerojatnije realizirati kroz paralelne projekte. Dok se Musk hrva sa direktorima kompanije oko kupnje, Dorsey radi na spinoffu Twittera, samo ovaj put otvorenog izvora - protokolu Bluesky koji stremi prema potpunoj decentralizaciji.