DOVOLJNO SNAŽAN

Konačno kul Toyota za svaki dan - Yaris s 210 konja!

21.01.2017 u 10:24

Bionic
Reading

Toyota već dugo nije imala pravi automobil za entuzijaste, no kako ove godine nastupa u WRC-u (Svjetskom prvenstvu u reliju), tako će tržištu ponuditi papreni Yaris

Sedamdesete, osamdesete i devedesete godine bile su uzbudljivo razdoblje za svijet automobila zbog utrka. Kako bi se neki proizvođač mogao natjecati, FIA (krovna svjetska automobilistička organizacija) uvjetovala je proizvodnju limitirane serije gotovo identičnog automobila onome koji će biti na stazama ili reliju u 25, 200, 500 ili više primjeraka, ovisno o natjecanju. Tako su nastali Mercedes AMG CLK GTR, Toyota Celica 4WD, Ford Escort RS Cosworth, Audi Quattro i mnogi drugi nabrijani automobili. 

Kako su pravila za homologaciju smanjena na samo 10 komada dolaskom WRC klase u reliju, tako su takve verzije jednostavno nestale s cesta jer se proizvođačima ne isplati prodavati ih pa ih koriste za svoje interne potrebe. Iako se pravila nisu promijenila, Toyota, koja se od ove godine opet natječe u Svjetskom prvenstvu u reliju, odlučila je napraviti automobil koji barem marketinški nastavlja tradiciju ‘homologation specijala’, kako se zovu takvi automobili. Naravno, bez pogona na sve kotače i s manje konja od onoliko koliko će imati WRC automobili (cca 380), odnosno 210 konja za cestovni Yaris. 

Međutim, pohvalno je to što se radi o automobilu za svaki dan koji će predstaviti na ženevskom međunarodnom salonu automobila u ožujku, a bit će prikazan uz osvježenu verziju standardnog Yarisa. S ovim automobilom, uz nadolazeću Supru i obnovljenu Toyotu GT86, čini se da tvrtka čini izvrstan pokušaj povratka sportskih linija svojih proizvoda nakon dugo godina proizvodnje modela samo za masovno tržište.