'GENIJALAC' ILI TROL

Komadom loše napisanog koda si izbrisao cijelu firmu?

15.04.2016 u 12:31

Bionic
Reading

Marco Marsala ili je opaki nesretnik ili trol - jer je linijom koda uspio izbrisati sve vezano za svoju kompaniju, uključujući i sve vezane backupe. S obzirom da je riječ o kompaniji koja se bavi hosting rješenjima, izbrisane su i internetske stranice klijenata

Marsala je za pomoć potražio korisnike foruma Server Fault, nakon što je navodno na svim serverima pokrenuo Bash skriptu s rm -rf {foo}/{bar}, a varijable su ostale nedefinirane zbog (opet) navodne greške u kodu iznad ove linije. Svi serveri su izbrisani, baš kao i backup, jer je posrijedi skripta za održavanje, a remote storage je ostao spojen. Nakon upita može li vratiti informacije, dobio je jasno i odlučno - ne.

'Vlasnik sam male hosting kompanije koja ima kakvih 1.500 klijenata, a koristim Ansible za automatizaciju nekih operacija koje se vrte na svim serverima', navodi Marsala. Neki od odgovora su bili brutalni. 'Žao mi je ako nemaš backup materijala, no bojim se da si uništio svoju kompaniju', 'Ne samo da je kompanija uništena...tebi ne treba tehnička pomoć, tebi trebaju odvjetnici', samo su neki od komentara koji su uslijedili.

Mnogi tehnički potkovani smatraju da je ovakav scenarij moguć, no ne i pretjerano izgledan. S obzirom da nema dodatne potvrde oko stvari poput imena kompanije, mnogi su ostali skeptični. Sve i da je riječ o internetskom trolu koji je ugrabio pažnju na ovaj način, može se izvući pokoji poučak. Katastrofe ove vrste se itekako mogu dogoditi prilikom nepažnje.