marsotres

Komadić slagalice koji je nedostajao: Snimljen najjači potres na Marsu ikad!

10.05.2022 u 10:27

Bionic
Reading

NASA-ina sonda InSight snimila je rekordno jak potres magnitude 5 koji nadmašuje sve snimljene dosad

NASA-in InSight je prošloga tjedna snimio nešto neobično - najjači marsovski potres ikad zabilježen. Mjerna platforma ovaj je trenutak čekala 1.222 marsovska dana.

Robot je Zemlji poslao podatke snimljene seizmometrom, a znanstvenici iz NASA-e su nakon analize s radošću potvrdili da je ovo upravo to što su čekali - velik potres magnitude 5 koji u usporedbi s potresima na Zemlji, spada u skupinu srednje jakih. Insigth je prije toga u kolovozu 2021. snimio rekordnu magnitudu od 4.2, potres kakvog su znanstvenici htjeli analizirati sve otkad je InSight stigao na Mars - u listopadu 2018.

'Izgleda kao da na Marsu imamo manje jakih potresa u odnosu na velik broj manjih potresa, što je malo čudno' rekao je Bruce Banerdt, član tima InSight.

Jaki potresi poput ovog predstavljaju komadić marsovske slagalice koji je nedostajao. Znanstvenici snimljene seizmičke valove mogu iskoristiti kako bi naučili više o sastavu marsovske jezgre metodom sličnoj rendgenskoj snimci ili magnetnoj rezonanci. Uz detaljnije poglede prema unutrašnjosti Marsa dobit ćemo odgovore na pitanja kako je planet rođen i kako je s vremenom evoluirao. Takvo znanje moglo bi postati presudno pri traženju drugih svjetova koji bi mogli podržati život.

'Promatranjem Marsove jezgre i kore te razumijevanjem da se one nisu puno mijenjale zadnjih 4.5 milijardi godina, mogli bismo vidjeti kakva je nekad bila i Zemlja' rekao je Banerdt u izjavi ovog travnja. 'Mars nam pomaže razumjeti kako nastaju kameniti planeti i kako evoluiraju', dodao je.

ISTRAŽIVANJE SVEMIRA

Crveni planet ne prestaje fascinirati: Pogledajte deset neobičnih prirodnih pojava na Marsu

Pogledaj galeriju

InSight je do danas zabilježio preko 700 potresa koji su otkrili puno detalja o unutrašnjosti Marsa. Znanstvenici su otkrili da je ljuska planeta tanja nego što su mislili te da više podsjeća na Mjesec nego na Zemlju - s obzirom da je razlomljena brojnim udarima asteroida.

S obzirom da je marsovska ljuska tako suha i razlomljena, potresi na Marsu traju dulje nego oni na Zemlji. Oni doslovno odjekuju među pukotinama u ljusci bez vlage koja bi ih apsorbirala, što znači da potresi na Marsu obično traju između 10 i 40 minuta.

Znanstvenici su tako nedavno iskoristili potrese na Marsu kako bi otkrili da planet i dalje ima rastopljenu jezgru, no nisu još sigurni je li unutarnja jezgra također rastopljena ili čvrsta - kao što je slučaj sa Zemljom.

Budućnost misije

Velik potres dolazi u jeku poteškoća s napajanjem, odnosno solarnim pločama koje uoči dolaska marsovske zime bivaju prekrivene sve većom količinom prašine. Prošlog tjedna, 7. svibnja 2022. sveukupna energetska rezerva robota pala je ispod razine koja je aktivirala 'siguran način rada' u kojem letjelica gasi sve funkcije osim onih osnovnih. Ova je reakcija dizajnirana kako bi zaštitila letjelicu te bi se mogla ponoviti ako energija dodatno padne.

Nakon što je InSight 2020. uspješno odradio primarnu misiju, NASA je misiju produljila do prosinca 2022.