TEHNO SAVJETI

Koliko dugo traju podaci na vašem USB sticku i o čemu to ovisi? Doznajte!

27.08.2023 u 15:19

Bionic
Reading

U idealnim uvjetima, ti bi podaci trebali ostati sačuvani USB sticku najmanje 10 godina, moguće i dulje. Ali, samo ako znate kako pravilno postupati s tim uređajima

Puno je toga o čemu ovisi koliko bi vaši podaci pohranjeni na flash memoriji USB sticka mogli potrajati.

U idealnim uvjetima, trebali bi ostati sačuvani na visokokvalitetnom USB sticku najmanje 10 godina, moguće i dulje.

Što to točno znači i pod kojim uvjetima to vrijedi?

USB memorije ili flash diskovi pohranjuju podatke pomoću NAND flash memorije, u obliku binarnih vrijednosti (nula i jedinica) u memorijskim ćelijama.

Te vrijednosti predstavljaju elektroni zarobljeni u svojevrsnim 'plutajućim vratima'. Ali, ti elektroni mogu 'iscuriti' tijekom vremena.

To dovodi do degradacije podataka jer postaje teže očitati predstavlja li stanje napunjenosti jedinicu ili nulu.

Na što treba obratiti pozornost?

Nekoliko je čimbenika koji mogu utjecati na životni vijek podataka na USB pogonu.

Kvaliteta NAND flash memorije igra važnu ulogu, kao i opća izrada sticka. Jeftiniji modeli obično imaju i kraći životni vijek.

Drugi faktor je broj ciklusa pisanja, koji opisuje koliko se često podaci mogu pisati i brisati. S povećanjem broja ciklusa pisanja, povećava se vjerojatnost pogoršanja podataka.

Ekstremne temperature i nepovoljni uvjeti kao što su visoka vlažnost ili prašina također mogu oštetiti životni vijek vaših podataka na mediju za pohranu.

Ako je stick dulje vrijeme izložen visokim temperaturama, to može za posljedicu imati brže 'curenje' elektrona, što može oštetiti podatke i dovesti do njihovog gubitka.

Zbog svega navedenog USB stickovi nisu idealni medij za dugotrajnu pohranu važnih podataka, pogotovo ne ako je to jedini primjerak kojim raspolažete.

Najbolji su za jednostavan prijenos datoteka ili za stvaranje medija za podizanje sustava.

Želite li trajno sačuvati nešto važno, bit će potrebno izrađivati sigurnosne kopije (backupove) na drugim medjima, u rasponu od čvrstih diskova do arhivskih vrpci i optičkih medija, piše PC World.