OŠTRA KONTROLA

Knjižnica blokirala pristup Hamletu zbog 'nasilnog sadržaja'

14.08.2013 u 15:23

Bionic
Reading

Netko se zaigrao postavkama vatrozida pa posjetitelji Britanske biblioteke nisu mogli pristupiti klasičnim književnim djelima poput 'Hamleta'

Filtriranje sadržaja i vatrozidi mogu spriječiti prikazivanje neprikladnih web stranica, ali isto tako mogu blokirati i sasvim legitiman sadržaj.

Posljednji primjer dolazi iz Velike Britanije u kojoj je filter instaliran na bežičnoj mreži British Library u Londonu blokirao pristup klasičnim djelima Williama Shakespearea zbog 'nasilnog sadržaja'.

Kako javlja NDTV, pisac Mark Forsyth želio je provjeriti jednu od rečenica iz poznate drame 'Hamlet' dok je radio na svom računalu u knjižnici, ali je naišao na blokiranu stranicu.

Britanska biblioteka priznala je problem, ali i istaknula kako se radi o filteru koji je svježe instaliran na njihovoj bežičnoj mreži i koji će biti 'dorađen' s vremenom.

'Dobili smo prigovore od većeg broja korisnika da su blokirane stranice koje to ne bi trebale biti. U procesu smo deblokade tih stranica', poručili su iz knjižnice.

Različiti filteri internetskog sadržaja našli su se pod povećalom u Britaniji, nakon što je britanska vlada objavila da će se pornografski sadržaj automatski blokirati kod internetskih providera. Oni korisnici koji žele pristup tom sadržaju morati će direktno kontaktirati svog internetskog providera.