TIANGONG 1

Kina krajem rujna lansira 'Nebesku palaču'

20.09.2011 u 11:13

Bionic
Reading

Kina će sljedeći tjedan u svemir lansirati prvi modul koji bi trebao utrti put za gradnju kineske svemirske postaje, izjavio je u utorak glasnogovornik kineskog raketodroma Jiuquana na sjeverozapadu zemlje, javlja agencija Xinhua

Modul nazvan Tiangong 1 (Nebeska palača) bit će lansiran na raketi Dugi marš iz pustinje Gobi negdje između 27. rujna i 1. listopada, uoči kineskog državnog praznika.

Tiangong je težak osam tona i planirano je da u orbiti bude dvije godine. Poslužit će, prije svega, kao tehnološki test za sastajanje i pristajanje svemirskih letjelica, ključni element za gradnju i razvoj svemirske postaje. Prvi će ispit "Nebeska palača" imati za nekoliko tjedana kada će do njega stići bespilotni svemirski brod Shenzhou, a onda bi godinu potom, ako sve prođe u redu, na nju pokušale pristati i letjelice s posadom.

Ovo lansiranje naglašava napredak koji je Kina, treća zemlja s čovjekom u svemiru, postigla u svom svemirskom programu u zadnjem desetljeću, a ono dolazi u vrijeme kada Rusi i posebno Amerikanci imaju financijskih problema s održavanjem svojih programa.

Prije eventualne gradnje svemirske postaje, Kinezi planiraju poslati bespilotni modul na Mjesec 2012., a znanstvenici razmatraju da nja njega pošalju i astronauta do 2020. godine.