U STRAHU ZA UGOVORE

Kaspersky se odlučio na dramatičan potez

04.07.2017 u 10:56

Bionic
Reading

Osnivač tvrtke Kaspersky Lab Eugene Kaspersky rekao je medijima kako je spreman ponuditi izvorni računalni kod tvrtke kako bi dokazao da njegova tvrtka nije trojanski konj u službi ruskih špijuna

U tvrtki za računalnu sigurnost Kaspersky Lab zabrinuti su zbog toga što bi mogli izgubiti ugovore s vladom Sjedinjenih Država radi navodne povezanosti s ruskom vladom. Kako bi zadržali nemali dio prihoda, odlučili su se na dramatičan potez. 

Osnivač tvrtke Eugene Kaspersky rekao je medijima kako je spreman ponuditi izvorni računalni kod tvrtke kako bi dokazao da njegova tvrtka nije trojanski konj u službi ruskih špijuna. Spreman je pod zakletvom i svjedočiti pred američkim Kongresom. 

Kaspersky je priznao kako se njegova tvrtka nalazila pod pritiskom nekih vlada (nije ih imenovao) ne bi li prešli na mračnu stranu i pokrenuli cybernapade, kao i da su neki zaposlenici tvrtke bivši ruski obavještajci. 

No, tvrdi kako tvrtka nikad nije popustila pod takvim pritiscima te kako su obavještajci najvjerojatnije zaposleni u prodaji, kako bi pomogli u sklapanju poslova s državnim agencijama.  Također, inzistira na tome da je tvrtkina mreža previše segmentirana kako bi ju bilo koji zaposlenik mogao zlorabiti. 

Hoće li američke vlasti imati sluha za to što im Kaspersky servira druga je priča. Dio zastupnika u Kongresu - ponajprije senatorica Jeanne Shanen koja se potrudila zakonski zabraniti sklapanje poslova između tvrtke Kaspersky Lab i američkog Ministarstva obrane - uvjereni su kako je Kaspersky tijesno povezan s ruskim vlastima.

Pitanje je bi li izvorni računalni kod bio dovoljan za promjenu mišljenja. Nije toliko problematično što su u Kaspersky Labu radili dosad već što bi mogli raditi u budućnosti. Nije teško zamisliti scenarij u kojem služe kao mala vrata za ulaz u institucije SAD-a, možda i protiv svoje volje. 

Zasad nema konkretnih dokaza kako je Kaspersky Lab učinio išta protuzakonito. Rusija je uhitila jednog od zaposlenika pod optužbom za izdaju zbog njegovih aktivnosti prije no što je došao u tvrtku, piše Engadget.