NOGOM U…

Kaotično u McLarenu, potjeran čovjek koji je stvorio tvrtku kakva je danas

23.11.2016 u 10:52

Bionic
Reading

Ron Dennis, suvlasnik 25 posto dionica te osoba koja je do neslućenih visina dovela i tim F1 i proizvodnju automobila te tehnološki konzalting, više nije direktor (CEO) kompanije

McLaren, tvrtka koja pod sobom ima jedan od najuspješnijih timova Formule 1 u povijesti, proizvodnju automobila te svoju diviziju za tehnološki konzalting više na čelu nema čovjeka koji je od početka osamdesetih svojom vizijom i voljom stvorio sve navedeno - Rona Dennisa. Na mini puču smijenila ga je Uprava, a sve zbog sukoba s druga dva velika dioničara - Mansourom Ojehom iz koncerna TAG (25 posto dionica) te Mumtalakatom (50 posto dionica), investicijskim fondom čiji je vlasnik vlada Bahraina.


Razlog su navodno neslaganja oko stila vođenja tvrtke koju je Dennis držao pod čeličnim stiskom. No na to je imao pravo jer ju je svojom vizijom od 1982., otkad je Marlboro prihvatio spajanje svog trkaćeg tima Project 4 s tadašnjim timom McLaren F1 u zajedničku kompaniju i pretvorio je u masivnu tvrtku koja je osvojila 20 naslova prvaka F1 s godišnjim prihodima od 850 milijuna funti iz tri različite divizije.


Riječ je o McLaren Racingu, McLaren Automotiveu te McLaren Technology Groupu, od kojih je svaka značajna u svojem polju djelovanja, a zajedno zapošljavaju 3.500 radnika. Ipak, s obzirom na to da je Dennisu ostala njegova četvrtina svih dionica te da je riječ o čovjeku koji je na čelu tvrtke u ovoj ili onoj ulozi čak 35 godina (osim razdoblja od pet godina kad se nije bavio dnevnim operativnim stvarima) od 1981., ostao je član Uprave u odjelima McLaren Automotive i McLaren Technology Group.