sam svoj majstor

Kanadski liječnik izradio ventilator koji umjesto jednog liječi devet pacijenata zaraženih koronavirusom

23.03.2020 u 13:06

Bionic
Reading

Uređaj koji bi pomogao u spašavanju života pacijenata zaraženih koronavirusom stekao je mnoge obožavatelje, uključujući Elona Muska

Dok se bolnice širom svijeta muče kako da osiguraju više ventilatora i respiratora, neki liječnici postaju kreativni kako bi pomogli svojim pacijentima. Takav je slučaj s kanadskim liječnikom dr. Alainom Gauthierom, anesteziologom iz okružne bolnice Perth i Smiths Falls u Ontariju.

Gauthier, liječnik s doktoratom iz respiratorne mehanike, pretvorio je jedan bolnički ventilator u stroj koji može opsluživati devet pacijenata klijenata zahvaljujući 'sam svoj majstor' rješenju.

Gauthiera je inspirirao video uradak s YouTubea iz 2006. u kojem se pojavljuju dvojica liječnika iz Detroita. Njegovo rješenje trebalo bi pacijentima pružiti bolju šansu za preživljavanje.

Rješenje dr. Gauthiera moglo bi spasiti živote oboljelih od koronavirusa Izvor: Društvene mreže / Autor: CBC News: The National

'U jednom trenutku možda nećemo imati druge mogućnosti', rekao je Gauthier za CBC News. 'Pred nama su dvije mogućnosti, pustiti pacijente da umru ili im pružiti priliku da se bore za život.'

Priča o jednom ventilatoru za devet pacijenata ubrzo se proširila svijetom. Gauthierovom inovacijom oduševio se i Elon Musk koji se o tome raspisao na društvenim mrežama.

Gauthier vjeruje da će sustav funkcionirati, ali samo kod selektivnih pacijenata - onih približno iste veličine, u sličnom medicinskom stanju i sa sličnom mehanikom pluća. I sve će se to morati nadzirati iz minute u minutu.

Budući da prerađeni ventilator nema službenu dozvolu za rad, moći će se koristiti samo uz pisanu dozvolu članova obitelji oboljelih. No, koja je alternativa?