ZNANSTVENI PRISTUP

Kako razviti autonomni automobil? Uz pomoć sveučilišta, smatraju u General Motorsu

10.04.2017 u 09:39

Bionic
Reading

Američki proizvođač automobila odabrao je osam visokoškolskih institucija koje će probati razviti sve što je potrebno u tri godine za izradu autonomnih automobila

General Motors i SAE International, međunarodno udruženje inženjera udružili su snage te donirali osam električnih Chevrolet Boltova (u Europi će se taj automobil prodavati kao Opel Ampera) sveučilištima u SAD-u i Kanadi kako bi studenti i profesori mogli razviti hardver i softver za autonomnu vožnju. Rok je projekta tri godine, a cilj je taj da nakon njega Boltovi mogu autonomno proći predefiniranu urbanu rutu kao automobili četvrte razine autonomije po standardu SAE.

To je razina u kojoj automobili mogu u određenom broju situacija samostalno voziti, bez ikakve ljudske intervencije. Uz GM, projekt će pratiti i dobavljači dijelova ovog američkog proizvođača automobila kako bi timovi na sveučilištima dobili sve što im je potrebno, a svi će sudjelovati i na radionicama o autonomnim automobilima s ciljem razmjene podataka i ubrzavanja razvoja. General Motors će i samostalno raditi na razvijanju i testiranju autonomnih automobila, za što će kao testna mazga također poslužiti električni Chevrolet Bolt.