tehno savjeti

Kako produljiti trajanje baterije mobitela? Evo nekoliko korisnih trikova

21.01.2023 u 21:43

Bionic
Reading

Štogod radili, koliko god pazili, baterija vašeg pametnog telefona nezaustavljivo ‘curi’? U nastavku vam donosimo šaku savjeta kojima ćete očuvati vijek trajanja ugrađene baterije

Današnji mobilni uređaji opremljeni su baterijama većeg kapaciteta te biste svakog dana trebali imati sasvim ugodno iskustvo korištenja, no to često nije tako.

Ako želite da ugrađena baterija vašeg mobilnog ljubimca što duže traje, pročitajte nekoliko savjeta za to u nastavku.

Uključite način rada za uštedu energije

Svi pametni telefoni imaju neki oblik načina rada niske potrošnje baterije koji pauzira ili smanjuje određene funkcije, aktivnosti i vizualne efekte. Ovi su načini idealni za očuvanje njenog dragocjenog vijeka trajanja, pogotovo ako će vam trebati neko vrijeme da se dokopate punjača.

iPhone: Idite na Postavke > Baterija i uključite Način niske potrošnje.

Android: Za telefone s Androidom upute se malo razlikuju ovisno o proizvođaču. Većina ima dva načina za uštedu energije. Prvi smanjuje trošenje baterije ograničavanjem nekih aktivnosti i vizualnih efekata, a drugi je ekstremniji i zaustavit će pokretanje obavijesti i većine aplikacija.

Samsung Galaxy: Idite na Postavke > Baterija i njega uređaja > Baterija kako biste pronašli način rada za uštedu energije. Također vrijedi odabrati More Battery Settings da uključite Adaptive Battery.

Xiaomi 13 Pro i Xiaomi 13 Izvor: Promo fotografije / Autor: Xiaomi

Smanjite svjetlinu zaslona

Svjetlina zaslona ima značajan utjecaj na bateriju uređaja. Uvijek je možete promijeniti tako da prijeđete prstom dolje da biste otvorili Kontrolni centar na iPhoneu ili Zaslon za obavijesti na Androidu te povučete klizač Svjetlina. Također možete razmotriti automatsko podešavanje na temelju razine ambijentalnog osvjetljenja.

iPhone: Idite na Postavke > Pristupačnost > Veličina zaslona i teksta i provjerite je li uključena automatska svjetlina.

Android: Idite na Postavke > Zaslon te provjerite je li uključena prilagodljiva svjetlina. Nastavite ručno pomicati klizač dok ne zapamti vaše postavke.

Isključite Always-On Display i smanjite vrijeme čekanja zaslona

Budući da zaslon najviše troši bateriju, nije loše smanjiti to koliko dugo ostaje uključen.

iPhone: Idite na Postavke > Zaslon i svjetlina i postavite automatsko zaključavanje na 30 sekundi. Razmislite o isključivanju opcije Always On.

  • +6
iPhone 14 - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Android: Idite na Postavke > Zaslon i postavite Istek zaslona na 15 sekundi. Razmislite o isključivanju čuvara zaslona. Idite u Settings > Display > Lockscreen i provjerite je li Always Show Time and Info isključen.

Također možete uštedjeti malo baterije tako da omogućite tamni način rada ako vaš pametni telefon ima OLED ili AMOLED zaslon, jer ti paneli isključuju piksele kada prikazuju crno.

Izbjegavajte ekstremne temperature

Ako je jako hladno ili vruće, baterija vašeg mobitela će stradati. Mnogo toga možete učiniti u vezi s time, ali pokušajte izbjegavati stvari kao što je ostavljanje pametnog telefona u automobilu za sunčanog dana.

Otkrijte što vam prazni bateriju

Ako ste podesili sve postavke koje smo do sada istaknuli i još uvijek smatrate da vam baterija ne izdrži cijeli dan, možete još nešto učiniti. Pametni telefoni imaju ugrađene grafikone potrošnje baterije koji će vam pokazati gdje odlazi energija.

iPhone: Idite na Postavke > Baterija i pomaknite dolje da biste vidjeli grafikone korištenja u posljednja 24 sata ili 10 dana.

Ako odaberete Zadnjih 10 dana i pomaknete dolje, vidjet ćete popis aplikacija. Možete se prebacivati između postotka energije baterije koju su koristili i aktivnosti (što uključuje vrijeme na zaslonu i pozadinu).

Android: Idite na Postavke > Baterija > Upotreba baterije i pomaknite dolje kako biste vidjeli aplikacije i funkcije sustava koje su trošile energiju u posljednja 24 sata.

Uklonite i ograničite aplikacije

Ako ste utvrdili da vam nekorištene ili rijetko korištene aplikacije troše bateriju, vrijeme je da prođete kroz njihov popis i deinstalirate sve što vam ne treba.

iPhone: Idite na Settings > App Store i uključite Offload Unused Apps kako biste uklonili nekorištene aplikacije, ali zadržali podatke, tako da će, kada ponovno instalirate tu aplikaciju, svi spremljeni podaci biti netaknuti.

Da biste ručno skinuli aplikacije, idite na Postavke > Općenito > iPhone pohrana, odaberite aplikaciju i dodirnite Prenesi aplikaciju.

Vratite se na Postavke i pomaknite dolje kako biste pronašli instalirane aplikacije. Dodirnite bilo koju aplikaciju i možete isključiti ili ograničiti dopuštenja kao što je lokacija, isključiti pozadinsko osvježavanje aplikacije kako biste spriječili preuzimanje podataka u pozadini kada je ne koristite te ograničili obavijesti.

Android: Idite na Postavke > Aplikacije i pomaknite dolje. Dodirnite Nekorištene aplikacije kako biste pronašli one koje niste koristili tri mjeseca ili više te deinstalirajte sve što vam ne treba.

Sada se vratite na Postavke > Aplikacije, dodirnite Vidi sve i pronađite bilo koju aplikaciju koja se pojavila u vašoj tablici potrošnje baterije kao značajna potrošnja.

Razmislite o isključivanju obavijesti za sve aplikacije koje ih ne trebaju (naprimjer, aplikacije za razmjenu poruka neće ispravno raditi bez njih, ali većina vam igara ne mora slati obavijesti). Ograničite dopuštenja koja se ne čine relevantnima (naprimjer, isključite lokaciju za aplikacije koje vas ne prate).

Provjerite je li uključena Pauziraj aktivnost aplikacije ako se ne koristi.

Također možete spriječiti aplikacije da vam troše bateriju povlačenjem podataka u pozadini dok ste vani tako da odete u Postavke > Mreža i internet > Ušteda podataka i uključite tu opciju.

Koristite opciju Ne uznemiravaj

Nije loše odrediti ‘vrijeme pauze’ na svom pametnom telefonu. Postavljanje vremena u kojem su obavijesti ograničene može vam pomoći da spavate, usredotočite se na posao i odmorite se od stalnih obavijesti, uz dodatnu pogodnost da će vam baterija dulje trajati.

iPhone: Idite na Postavke > Fokus i rasporedite Ne uznemiravaj i vrijeme mirovanja. To uključuje opciju prilagodbe zaslona, postavljanje iznimaka tako da određene osobe ili aplikacije i dalje mogu kontaktirati s vama, pa čak i filtriranje onoga što vam određene aplikacije mogu prikazati.

  • +5
T Phone - slike uređaja Izvor: tportal.hr / Autor: Damir Rukavina

Android: Idite na Postavke > Obavijesti ili Zvuk i vibracija i dodirnite Ne ometaj za postavljanje rasporeda, iznimaka i više.

Povežite se na Wi-Fi i koristite način rada ‘u zrakoplovu’

Kada se nalazite u području ili zgradi koja nema jak mobilni signal, baterija vašeg telefona će se brže isprazniti. To je zato što uređaj traži signal ili pojačava snagu kako bi održao jaku vezu. Gdje god je to moguće, povežite se s Wi-Fi mrežom i provjerite jeste li uključili Wi-Fi pozive.

Ako putujete kroz ruralno područje sa slabom pokrivenošću i neko vrijeme ne trebate koristiti svoj pametni telefon, razmislite o uključivanju načina rada u zrakoplovu kako biste uštedjeli na trajanju baterije. Ne zaboravite ga ponovno isključiti i imajte na umu to da je vaš telefon isključen kada je uključen način rada u zrakoplovu.

Uklonite zvukove i vibracije tipkovnice

Ne samo da zvukovi tipkovnice smetaju svima u blizini dok pišete poruke, već i troše energiju baterije. Realno, isključivanje zvukova i vibracija tipkovnice imat će zanemariv utjecaj na trajanje baterije osim ako često tipkate.

iPhone: Idite na Postavke > Zvukovi i dodiri i isključite zaključavanje zvuka. Dodirnite Povratne informacije tipkovnice i isključite zvuk. Razmislite i o isključivanju Haptica.

Android: Idite na Postavke > Zvuk i vibracija i isključite Zvuk zaključavanja zaslona i Zvukove dodira. Također možete razmisliti o isključivanju vibracije i dodira.

Nemojte prisilno zatvarati aplikacije

To da aplikacije prisilnim zatvaranjem štede bateriju je mit. Zapravo, ako neprestano zatvarate aplikacije ‘na silu’ kroz izbornik aplikacija, na kraju možete dovesti do toga da se poveća potrošnja baterije zato što su aplikacije koje se pojavljuju na vašem nedavnom popisu zapravo u pauziranom stanju, spremljene u memoriji, tako da možete nastaviti tamo gdje ste stali kad ih sljedeći put otvorite. Za njihovo učitavanje nakon prisilnog gašenja potrebno je više snage.

Ne isključujte bluetooth i Wi-Fi

Još jedan savjet za uštedu baterije koji se često pojavljuje je isključivanje bluetootha kada ga ne koristite. Osim ako nije povezan s uređajem, bluetooth troši izuzetno malo baterije. Streaming zvuka putem bluetootha ispraznit će je, ali čak i bluetooth LE (Low Energy) veze s uređajima (poput uređaja za praćenje fitnesa) jedva troše energiju, a pražnjenje u mirovanju je zanemarivo.

Za Wi-Fi je ista priča kao i za bluetooth. Uključivanje Wi-Fi-ja imat će zanemariv utjecaj na vašu bateriju osim ako stvarno niste spojeni na Wi-Fi mrežu. Također možete uštedjeti tako da je stalno uključen jer vašem telefonu omogućuje prebacivanje s mobilne mreže, koja obično zahtijeva više energije, na Wi-Fi mrežu kad god je dostupna.

Ako ste propustili sve naše tehno savjete, možete ih pronaći preko ovog linka.