TEHNO SAVJETI

Kako očistiti ekran laptopa bez da ga izgrebete? Slijedite ove upute

29.03.2024 u 14:07

Bionic
Reading

Ekrani laptopa, tableta i računala će se prije ili kasnije zaprljati. Ako koristite ove metode, osigurat ćete da ih pri čišćenju ne oštetite

Zasloni prijenosnih računala privući će prljavštinu i prašinu, bez obzira koristite li jedno od najboljih prijenosnih računala s dodirnim ekranima ili računalo na koje su nekako dospjeli ostaci hrane - postupak čišćenja nije nužno intuitivan.

Trebate li posebnu tekućinu za čišćenje? Koliko jako trljati? Čime trljate ekran? Čak ni korištenje vode za čišćenje zaslona prijenosnog računala nije nužno potpuno sigurno zbog prisutnosti minerala.

Krpe od mikrovlakana

Ljudi koji nose naočale ili posjeduju fotoaparat itekako dobro znaju za ovaj mali alat. To je najbolji način za čišćenje leća fotoaparata ili naočala. Dizajnirane za uklanjanje prašine i krhotina bez stvaranja dlačica ili grebanja osjetljivih površina, krpe od mikrovlakana najbolji su start za čišćenje zaslona prijenosnog računala.

Što god činili, nikad ne koristite papirnate ručnike ili maramice. Mogu se činiti mekani kada ispuhujete nos, ali su izuzetno grubi prema zaslonima sklonim ogrebotinama.

Prašina

Da biste očisti prašinu s ekrana prijenosnog računala slijedite ove korake:

  1. Isključite prijenosno računalo. Ne samo da je tako sigurnije, već vam ugašen zaslon može pomoći da vidite prašinu.
  2. Laganim pritiskom na zaslon krpom brišite ekran u jednom smjeru. Nemojte trljati ili brisati u krugovima, jer to može oštetiti zaslon ili samo pomaknuti čestice prašine.
  3. Nastavite brisati zaslon dok ne nestane prašine.

Što je s korištenjem četki za prašinu?

Ovo je također siguran način uklanjanja prašine ako je prašine jako malo. Izbjegavajte proizvode u stilu perja koji jednostavno guraju prašinu u oblak. Umjesto toga, pronađite onu koja skuplja prašinu, poput specijalnih krpa za prašinu, naglašava Digital Trends.

Nečistoće

Ponekad ćete završiti s više od prašine na zaslonu. Umjesto da ga bezuspješno trljate krpom od mikrovlakana - i pritom potencijalno zaprljate krpu - umjesto toga možete upotrijebiti vlažnu spužvicu. Za ovo će vam trebati posve nova spužba za kućanstvo te destilirana ili filtrirana voda. Apsolutno izbjegavajte standardnu vodu iz slavine zato što nevidljivi minerali i kamenac mogu izgrebati vaš ekran.

Nakon što ste sakupili sve što vam treba, slijedite ove korake:

  1. Isključite prijenosno računalo i isključite ga iz izvora napajanja. Ako je moguće, uklonite bateriju. Ako ste zabrinuti zbog mogućih kapljica na tipkovnici, stavite nešto lagano preko tipki što neće upiti tekućinu.
  2. Namočite spužvu vodom i iscijedite je kako biste spriječili kapanje.
  3. Spužvom nježno obrišite prljavo područje zaslona. Pazite na kapljice i odmah ih očistite.
  4. Nakon što je područje zaslona čisto, pričekajte da se potpuno osuši prije zatvaranja poklopca ili korištenja uređaja.

Ulja i ljepljive stvari

Ako metode krpe i spužve nisu uspjele očistiti zaslon prijenosnog računala, vrijeme je za siguran sprej za čišćenje zaslona. Međutim, ne možete koristiti bilo koju tvar. Specifične kemikalije grebu površinu čak i ako koristite krpu od mikrovlakana. Izbjegavajte sve što sastoji aceton, amonijak. etilnu kiselinu, etil alkohol, metilni alkohol, metil klorid. sredstva za čišćenje prozora ili bilo koju korozivnu tvar.

Ako kupujete sredstva za čišćenje, ona ne smiju imati ništa od gore navedenog. Alternativno, možete stvoriti čistač pomoću sljedećeg:

  • 50 posto destilirane vode i 50 posto bijelog octa
  • 50 posto destilirane vode i 50 posto izopropilnog alkohola
  • 100 posto destilirane vode i jedne kapi deterdženta za suđe.

Kao što vidite, možete koristiti alkohol za čišćenje zaslona prijenosnog računala, ali to mora biti izopropilni alkohol, a ne metilni ili etilni.

  1. Isključite prijenosno računalo i odspojite ga s punjača. Ako ste u mogućnosti, također, ako možete, uklonite bateriju kako biste spriječili probleme s električnom energijom. Ako ste zabrinuti da kaplje ne padnu na vašu tipkovnicu, stavite nešto lagano preko tipki. Materijal koji neće upijati tekućinu vaš je najbolji izbor.
  2. Ulijte ili poprskajte odabranu tekućinu za čišćenje na krpu od mikrovlakana. Pazite da tkanina nije mokra, samo vlažna. Nikada ne prskajte tekućinu za čišćenje izravno na zaslon.
  3. Nježno utrljajte krpu preko zahvaćenog područja. Trljajte u malim krugovima kako biste izbjegli pruge. Nemojte previše pritiskati inače biste mogli pomaknuti molekule tekućeg kristala i trajno izobličiti zaslon.
  4. Ponavljajte ovaj postupak dok ekran potpuno ne bude bez vlage. Također provjerite tipkovnicu i bilo koji priključeni hardver poput miša ili bilo čega što je povezano s USB priključcima, kako biste bili sigurni da se na njima ne nakuplja tekućina.
  5. Kao dodatnu mjeru opreza, ostavite ekran da se suši na zraku pola sata. Kada se osuši, možete ga zatvoriti i uključiti.

Naša prijenosna računala svakodnevno prolaze kroz mnogo toga. Ako jedete i pijete dok radite, vrlo je vjerojatno da ostavljate male komadiće hrane na ekranu, tipkovnici i u drugim pukotinama.