ICT SUPERGIRLS

Kako je otkaz lansirao karijeru domaće poduzetnice: 'Morate imati stav da je sve dobro u životu'

26.04.2018 u 07:21

Bionic
Reading

Kata Barišić, poduzetnica, vlasnica PokloniMe portala i osnivačica Zagreb Time Travel aplikacije podijelila je na ICT Supergirls 2018 konferenciji deset savjeta za svaku uspješnu osobu. Ispričala je i zašto je otkaz bio najbolja stvar koja joj se dogodila

Kata Barišić, vlasnica PokloniMe portala i osnivačica Zagreb Time Travel aplikacije i stranice koja je osvojila niz nagrada na startup natjecanjima, podijelila je s punom dvoranom djevojaka, žena i pokojim muškarcem kako je otkaz bio najbolje što joj se dogodilo. Stotinjak okupljenih u Tehnološkom parku na Zagrebačkom velesajmu budno je upijalo svaku riječ koju im je u srijedu rekla u sklopu svog predavanja na ICT Supergirls 2018 konferenciji koju je organizirao Lemax.

Cilj događaja je razbiti stereotipe te kroz predavanja uspješnih poslovnih žena dokazati mladim djevojkama, ženama i javnosti da je ICT sektor (informacijske i komunikacijske tehnologije) rezerviran jednako za muškarce i žene, te da u ovom području svi mogu biti uspješni. Iz tog razloga, ovogodišnji slogan je 'You can do IT', čija će se tematika provlačiti kroz sva predavanja. Događaj je besplatan i informira o različitim mogućnostima koje nudi ICT industrija, a koje su danas dostižnije nego ikad prije, bez obzira na stečeno obrazovanje.

Odmah na početku svog predavanja Barišić je rekla kako su za vrijeme krize i njenu firmu zahvatili masovni otkazi te su ona i mnogi njene kolege dobili mail u kojem je pisalo 'ne cveta cveće ni u naše poduzeće, dođite po knjižice'.

Sa prisutnima je podijelila 10 savjeta kojih se ona držala, ali i do kojih je sama došla na svom sedam godina dugom poduzetničkom putu.

ICT Supergirls 2018 Izvor: Društvene mreže / Autor: Facebook

'Prva super moć svake poduzetnice da uspije u karijeri jest strast, jer poduzetništvo nije lako i ima dana kad se mora raditi i petkom i svetkom. Zatim, morate imati stav da je sve dobro u životu. Moj je otkaz bio najbolja stvar koja mi se dogodila u životu' započela je svoju listu savjeta.

Iako je završila studij ekonomije, svoj prvi pothvat započela je u poduzetničkim vodama. Kaže kako nije bilo jednostavno upustiti se u takav pothvat jer je jedini novac s kojim je tada raspolagala bilo 10.000 kuna otpremnine.

Njen teći savjet je: vjerujete u sebe. Jer da Barišić tada nije vjerovala u svoje snove i ambicije, danas ne bi bila uspješna poslovna žena niti bi bilo portala PokloniMe.hr.

Našalila se kako su za njen slijedeći projekt, aplikaciju Zagreb Time Travel, novci doslovno pali s neba. Za samu ideju dobili su 100.000 kuna, a potom i još sredstava.

Njen četvrti savjet je discipliniranost, a peta da se okružite pozitivnim ljudima koji imaju slične interese.

'Volim pomagati ljudima i prvo što ću reći kad upoznam novu osobu je 'kako ti mogu pomoći?'. Nemojte se bojati i pitajte kad vas nešto zanima. Svatko će ti pomoći kad ga pitaš iskreno i sa srcem', poručila je okupljenima Barišić.

Osim toga, njen je šesti savjet bio da je i neuspjeh dio uspjeha te da ga se ne treba bojati već iz njega nešto naučiti. Slijedeći se na njega nadovezuje i glasi: djeluj unatoč strahu. 'Sreća je izvan zone komfora' objasnila je.

Što više učiš, više dobivaš, njen je osmi savjet.

OPERATIVNI SUSTAVI

Isprobajte odmah ovih deset korisnih trikova za Windowse

Pogledaj galeriju

'Na YouTubeu imate sve živo. Čitajte biografije, ja slušam audio knjige. Učite od ljudi koji su nešto postigli u životu, a ne od vaše babe koja vam kaže 'što će ti to poduzetništvo'. Od babe možete naučiti kako napraviti pitu sa sirom', rekla je.

'Prestanite se žaliti. Ti si sam odgovoran za svoj život, stvori priliku ako je nema i prestani kukati. Zabavite se, družite se s ljudima, bitno je da radite to što volite. Novac nije dobra motivacija, bitno je da volite to što radite', njena su dva posljednja savjeta.

Osim Kate Barišić, predavanja su održale Danijela Poštić, Ana Vuković, Gorana Lambaša, i Gordana Seničić Hanžek iz Lemaxa koji je i organizator događaja, te Ivana Matić, osnivačica i CEO Women in Adria, online portala koji već 6 godina uspješno okuplja žene u biznisu, Maja Blumenšajn, Voditeljica digitalnog marketinga na Novoj TV i Đurđica Orepić, hrvatska Ironwoman – žena koja je pet puta u komadu prevalila 226 km, u sklopu Ironman triatlona.