U PAR KLIKOVA

Kako brzo i jednostavno podijeliti dokumente s računala

22.08.2013 u 09:27

Bionic
Reading

Dijeljenje fotografija ili dokumenata s mobilnih uređaja čini se tako lakim, dok je dijeljenje s običnog računala često komplicirano, a ne mora biti

Ukoliko često koristite opciju 'podijeli' na pametnom telefonu ili tabletu, znate koliko ona može olakšati rad. No isto tako znate koliko vam ta opcija nedostaje kad radite na računalu.

Bez obzira radi li se o nekom dokumentu na kojem radite s kolegama s posla ili fotografijama s ljetovanja koje želite podijeliti s prijateljima i obitelji, dijeljenje dokumenata s računala najčešće podrazumijeva ili njihovo sažimanje u jednu datoteku (ako se radi o većem broju dokumenata), slanje e-mailom ili putem nekog od servisa za pohranu u oblaku.

Kako bi vam olakšala tu muku, ekipa s NDTV-a je pronašla nekoliko veoma jednostavnih i brzih načina za dijeljenje dokumenata.

Podijelite fotke na Dropmocksu

Dropmocks je internetski servis koji vam omogućava da doslovno 'dovučete' bilo koju fotografiju na njihovu stranicu i oni će ju pohraniti te vam dati javni link koji možete poslati bilo kome s kim želite podijeliti tu fotografiju.

Ako ubacite nekoliko fotografija, Dropmocks će automatski napraviti galeriju i dati vam link na cijelu galeriju. Jednostavno, zar ne?

Za sve ostalo tu je Minus.com

Minus.com funkcionira gotovo jednako kao i Dropmocks, ali dopušta ubacivanje bilo kojeg dokumenta. Ubacite li nekakav video ili audio dokument, Minus.com napravit će i stranicu na kojoj će osobe s kojima podijelite link moći poslušati ili pogledati taj mp3 odnosno video.

Podijelite iz oblaka

Dropbox je postao veoma popularan kao servis za pohranu podataka u oblaku. Možete ga iskoristiti kao arhivu ili kao rezervnu kopiju za slučaj bilo kakvih problema na računalu.

No isto tako ga možete iskoristiti i za dijeljenje dokumenata. Jednostavno pohranite dokument koji želite podijeliti u Dropbox i potom kliknite desnom tipkom miša na taj dokument i odaberite 'Share Link'.

Cloudapp za Mac i Fluffyapp za Windowse

I aplikacije Cloudapp i Fluffyapp funkcioniraju na isti način. Nakon instalacije na računalo, dovoljno je dokument koji želite podijeliti 'dovući' do trake sa zadaćama i pustiti.

Aplikacija će napraviti skraćeni link koji će se pojaviti na 'clipboardu'. Kako biste ga podijelili s nekim, jednostavno trebate upotrijebiti naredbu 'paste' odnosno 'ctrl' i slovo 'V' i poslati link osobi s kojom želite podijeliti dokument.

Aplikacije su besplatne za korisnike, ali ne dozvoljavaju dijeljenje dokumenata koji su veći od 25 MB. Za veće dokumente, morat ćete se pretplatiti.